Agencija za privatizaciju dobila spor protiv kupca Beogradske industrije piva

06. окт. 2012.

 Spoljnotrgovinska arbitraža pri Privrednoj komori Srbije donela je konačnu odluku kojom je usvojen tužbeni zahtev Agencije za privatizaciju protiv  Konzorcijuma pravnih lica koga čine: ''ALITA'' ab Litvanija i ''UNITED NORDIC BEVERAGES'' ab Švedska, kupca ''Beogradske industrije piva, slada i bezalkoholnih pića'' Beograd. Navedenom odlukom tuženi su obavezni da Agenciji isplate iznos od:

 
·         5.100.000 evra na ime ugovorne kazne zbog neispunjenja obaveza iz Investicionog programa od 24. jula 2007. godine, sa zateznom kamatom po stopi od 1,95 odsto godišnje, počev od 16. februara 2010. godine, pa do isplate, a sve u roku od 15 dana od dana prijema odluke i
·         11.748.655 evra na ime ugovorne kazne zbog neispunjenja obaveze da preduzeće neće dovesti do likvidacije, stečaja ili prinudne naplate putem prodaje sopstvenih sredstava, sa zateznom kamatom po stopi od 1,95 odsto godišnje, počev od 16. februara 2010. godine, pa do isplate, a sve u roku od 15 dana od dana prijema odluke.
Tuženi su, takođe, solidarno obavezani i da Agenciji isplate naknadu troškova arbitražnog postupka u iznosu od 23.549.674 dinara, u roku od 15 dana od dana prijema odluke.
 
Da podsetimo, 24. jula 2007. godine zaključen je Ugovor o prodaji akcija iz portfelja Akcijskog fonda između Akcijskog fonda, Agencije za privatizaciju i Konzorcijuma pravnih lica ''ALITA'' ab Litvanija i ''UNITED NORDIC BEVERAGES'' ab Švedska.
           U postupku kontrole izvršenja ugovornih obaveza, utvrđeno je da kupac nije izvršavao preuzete obaveze zbog čega je 16. februara 2010. godine Agencija raskinula ugovor sa kupcem. Dana 10. oktobra 2010. godine Agencija za privatizaciju je pred Spoljnotrgovinskom arbitražom Zahtev za arbitražu protiv kupca, radi naplate ugovornih kazni.
БИП АД
Стечај

Акционарско друштво Београдска индустрија пива, слада и безалкохолних пића, Београд

Локација:

Београд

Делатност:

Производња пива

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива