Reagovanje Agencije za privatizaciju na neistine vezane za strateško partnerstvo Zastava-Fiat

26. нов. 2008.
Agencija za privatizaciju je 24.05.2002, sklopila ugovor sa konsultantskom kućom Citadel Financial Advisory o pružanju konsultantskih usluga u procesu restrukturiranja i privatizacije preduzeća Zastava vozila iz Kragujevca. To je bio jedan od prvih ugovora o konsultantskim uslugama u procesu privatizacije.

Tim ugovorom, Citadel Financial Advisory bio je u obavezi da obavi niz aktivnosti kojima bi Zastavu sproveo kroz proces restrukturiranja i pripremio za proces privatizacije. Od analize stanja u preduzeću, preko kreiranja programa restrukturiranja i strategije privatizacije do pripreme tenderske dokumentacije i procene tržišne vrednosti. Citadel Financial Advisory je ispunio sve ugovorom predviđene obaveze.

Fiksna naknada (Retainer Fee) je iznosila 980.000 €, dok je naknada za uspešno izvršenje posla (Success Fee) iznosila 0,49% kupoprodajne vrednosti u procesu privatizacije. Kompaniji Citadel Financial Advisory isplaćena je gorenavedena fiksna naknada za aktivnosti u periodu od 2002. do kraja 2007. godine, dok naknada za uspešno izvršenje posla nije isplaćena jer nije ni došlo do tenderske prodaje preduzeća. Važno je napomenuti i da je, velikim delom zahvaljujući i profesionalnom radu kompanije Citadel Financial Advisory, do sada uspešno privatizovano 6 zavisnih preduzeća Zastava grupe.

Od trenutka potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Zastave i Fijata u aprilu ove godine, javila se i potreba za što efikasnijom pripremom Zastave za taj proces. Zbog hitnosti postupka, Vlada Republike Srbije prihvatila je, na sednici održanoj 19. jula 2008, informaciju o potrebi dodatnog angažovanja kompanije Citadel Financial Advisory, upravo zbog upoznatosti te kompanije sa stanjem u Zastavi i njenoj mogućnosti da u rekordnom roku obavi sve operacije neophodne za najznačajniju poslovnu transakciju u Srbiji poslednjih decenija.

Ugovorom, sklopljenim 1. avgusta 2008. godine, kompanija Citadel Financial Advisory angažovana je u postupku realizacije strateškog partnerstva Zastave i Fijata. Tim ugovorom, sa kojim je upoznata i Vlada Republike Srbije, predviđena je fiksna naknada za konsultantske usluge u iznosu od 699.999,60 €. Ta naknada se isplaćuje sledećom dinamikom:

• 40% po potpisivanju ugovora o konsultantskim uslugama;
• 40% po potpisivanju ugovora o strateškom partnerstvu;
• 20% po ispunjenju transkacije.

Napominjemo da ovaj iznos pokriva i troškove angažovanja podizvođača (advokatskih kancelarija i proceniteljskih kuća). Do sada je kompaniji Citadel Financial Advisory isplaćeno predviđenih 80% za prve dve faze, tj 559.999,65 €.

Važno je napomenuti da sam ugovor o strateškom partnerstvu ne sadrži odredbe ni o kakvoj dodatnoj naknadi za savetnika, tako da su apsolutne neistinite informacije koje ovih dana iznose pojedini predstavnici sindikata Zastave, a kojima se tvrdi da će konsultantu biti isplaćeno čak 50 miliona evra.

Iznošenje ovako grubih neistina, ali i njihovo objavljivanje u najuticajnijim srpskim medijima, može samo ugroziti uspostavljanje strateškog partnerstva sa Fijatom, a time i naneti štetu pre svega zaposlenima u Zastavi i građanima Kragujevca, ali i celom regionu i Srbiji.

U cilju sprečavanja daljih opstruiranja procesa i iznošenja besmislenih ocena, Agencija za privatizaciju će ugovor o konsultantskim uslugama sklopljenim sa kompanijom Citadel Financial Advisory objaviti na svojoj internet prezentaciji www.priv.rs.

Преузмите
ГРУПА ЗАСТАВА ВОЗИЛА - У СТЕЧАЈУ
Стечај

АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО ЗА ХОЛДИНГ, КОНСАЛТИНГ И МЕНАЏМЕНТ ПОСЛОВЕ ГРУПА ЗАСТАВА ВОЗИЛА КРАГУЈЕВАЦ - У СТЕЧАЈУ

Локација:

Крагујевац

Делатност:

Делатност холдинг компанија

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива