Novi tender za JRB

18. мар. 2008.
Agencija za privatizaciju, u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, a u skladu sa članom 23 stav 3 Uredbe o prodaji kapitala i imovine javnim tenderom, donela je danas odluku da okonča tender za prodaju 70% društvenog kapitala Jugoslovenskog rečnog brodarstva.

Da podsetimo, ponude u ovom postupku privatizacije rangirane su 30. oktobra prošle godine i to:

  1. Konzorcijum: "Tamoza Trading" Ltd. Kipar i "Daxin Petroleum PTE" Ltd. Singapur
  2. Konzorcijum: "Palmali Shipping" SA i "Palmali Holding Company" Ltd. Malta
  3. "East Point Holdings" Ltd. Nikozija, Kipar
  4. "Transport Trade Services" SA Bukurešt, Rumunija

S obzirom da su se i prvorangirani i drugorangirani, nakon fer vođenih pregovora sa Agencijom, bez ikakvih objašnjenja i u krajnje nejasnim okolnostima povukli iz transakcije, Agencija za privatizaciju će iskoristiti svoje zakonsko pravo i naplatiti garancije oba ponuđača u ukupnom iznosu od 600 hiljada evra.

Imajući u vidu da je razlika između ponuđenih cena prvorangirane i trećerangirane kompanije na tenderu čak 9,2 miliona evra, Agencija smatra da je novi tender najpovoljnije rešenje za preduzeće, zaposlene u njemu i državu. Takođe, Jugoslovensko rečno brodarstvo je u protekloj godini ostvarilo dobar poslovni rezultat, uvećalo poslovne prihode i neto dobit, što ga čini veoma konkurentnim i atraktivnim za potencijalne strateške investitore. Zanemarivanje poslovnih perfomansi JRB i ovako velike razlike u ponuđenoj ceni ne bi bilo niti ekonomski niti socijalno opravdano.

U cilju izbegavanja ovakvih i sličnih nekorektnih poteza potencijalnih kupaca, Agencija za privatizaciju će na sledećem tenderu za prodaju preduzeća JRB odrediti znatno veći iznos garancije, čak i do milion evra.
Приватизација

ЈУГОСЛОВЕНСКО РЕЧНО БРОДАРСТВО АД, БЕОГРАД (САВСКИ ВЕНАЦ)

Локација:

Београд

Делатност:

Превоз терета унутрашњим пловним путевима

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива