Одржан састанак представника филмске уметности и Агенције за приватизацију

11. апр. 2013.

Први корак ка решењу за „Авала филм“

Састанак представника Агенције за приватизацију, Министарства културе и информисања и водећих личности филмске уметности Србије, одржан је у просторијама Агенције за приватизацију са циљем да се размене предлози и идеје о решавању проблема у којима се данас налази „Авала филм“. Очување „Авала филма“, као културног добра Србије, с једне стране и решавање проблема нагомиланих дуговања ове институције према повериоцима, који с правом очекују продају имовине, биле су основне теме састанка.

Имајући у виду симболику и значај коју „Авала филм“ и даље има у српској култури, Агенција за приватизацију покренула је иницијативу да се и стручна јавност активно укључи у решавање његовог статуса. Закључак свих присутних је да је ово само први корак у правом смеру и да се у наредном периоду морају интензивирати напори и државних институција и стручне јавности како би се нашло најбоље решење за „Авала филм“. Даљу координацију активности преузеће Министарство културе и информисања.


Састанку су присуствовали: Радослав Зеленовић, директор Југословенске кинотеке, Горан Марковић, редитељ и сценариста, Александар Аврамовић, саветник министра културе и информисања, Мирко Беоковић, генерални секретар Академије филмске уметности и науке, Дарко Бајић, председник Управног одбора Филмског центра Србије, Мирољуб Вучковић, в.д. директора Филмског центра Србије, Зоран Јанковић, председник Стручног савета Филмског центра Србије, Владислав Цветковић, директор Агенције за приватизацију, Дејан Јокић директор Центра за стечај Агенције за приватизацију и Иван Николић, руководилац стечајног поступка у „Авала филму“.


Стечајни поступак у „Авала филму“ покренут је, одлуком Привредног суда у Београду, 23. маја 2011. године, а Агенција за приватизацију именована за стечајног управника. Решење о банкротству донето је 14. септембра 2011. године.


Стечај

PREDUZEĆE ZA FILMSKU DELATNOST JUGOEXPORT AVALA FILM INTERNATIONAL ADA BEOGRAD - U STEČAJU

Локација:

Београд

Делатност:

Производња кинематографских дела, аудио-визуелних производа и телевизијског програма

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива