Najuspešnija privatizacija duvanske industrije u istočnoj evropi

03. сеп. 2003.
Stateško partnerstvo "Duvanske industrije", Niš i Philip Morris Holland B.V. u vrednosti od 518 miliona evra je najuspešnija privatizacija duvanske industrije u istočnoj Evropi i jedna od najuspešnijih uopšte čime se na najdirektniji način šalje signal potencijalnim stranim investitorima da je Srbija stabilno tržište i da je reformski kurs Vlade Srbije na dobrom putu.

Ova transakcija će imati višestruki pozitivan uticaj pre svega na stanovnike grada Niša ali i čitavog regiona južne Srbije, individualne poljoprivredne proizvođače duvana širom Srbije ali i na čitavu privredu i dalje reformske napore Vlade Srbije i svih građana.

Prihodi od privatizacije će biti veći nego što je bilo planirano. Srbija će biti regionalni centar proizvodnje najpoznatijih svetskih marki cigareta čime se daje snažan doprinos smanjenju spoljnotrgovinskog deficita jer će novac koji je odlazio na uvoz Marlbora i drugih svetski poznatih robnih marki, sada ostajati u zemlji, a sa druge strane će se povećati izvoz u zemlje u regionu i prodaja domaćeg sirovog duvana.

Uspešna tenderska privatizacija duvanske industrije u Srbiji pokazuje ogromno poverenje koje u proces privatizacije imaju najveće i najmoćnije strane kompanije.

U skladu sa zakonom, 5% prihoda od privatizacije preduzeća izdvojiće se za finansiranje razvoja infrastrukture lokalne samouprave, u iznosu od 19,35 miliona evra, što je jednogodišnji budžet Niša. Značajan deo tih sredstava biće plasiran kroz povoljne kredite u dalji razvoj sektora malih i srednjih preduzeća i otvaranje novih radnih mesta i dalje ozdravljenje srpske privrede. Uz zakonski predviđena izdvajanja za lokalnu samoupravu, Philip Morris je dodatno ponudio da u narednih pet godina izdvaja po milion evra za budžet grada Niša, što će trajno uticati na poboljšanje životnog standarda u drugom po veličini gradu u Srbiji.

Zaposleni u obe duvanske fabrike će odmah dobiti povećanje plata od 10%, a potencijalni novi vlasnici će u skladu sa standardima uspešnih firmi na zapadu, svim zaposlenima na kraju godine isplaćivati 5% od ostvarenog profita.

Od ukupno 387 miliona evra koliko će direktno otići u budžet Republike Srbije, 10% ili 38,7 miliona evra biće usmereno u penzijski fond (po Zakonu o privatizaciji) što je veliki podstrek naporima da se ovaj fond oporavi i ponovo predstavlja sigurnost za preko milion penzionera u Srbiji.
Zakon o privatizaciji definiše da se 5% ili 19,35 miliona evra uplaćuje iz budžeta u Fond za restituciju, tako da će posle donošenja zakona o povraćaju nacionalizovane imovine, iz ovog Fonda krenuti isplata nadoknade bivšim vlasnicima za gubitak koji su pretrpeli zbog oduzimanja imovine.

Veliki deo budžetskih prihoda od ove transakcije biće uložen u investicione projekte, a ne u javnu potrošnju, i to pre svega u dalju obnovu infrastrukture odnosno obnovu puteva, železnice, jer se time podiže atraktivnost zemlje za privlačenje direktnih stranih investicija a podiže se i privredna aktivnost jer jedan dolar uložen u puteve rađa tri dolara privredne aktivnosti. Преузмите
Акционарски фонд

Пхилип Моррис Оператионс а.д. Ниш

Локација:

Ниш

Делатност:

Производња дуванских производа

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива