Netačne tvrdnje saveta za borbu protiv korupcije povodom dešavanja u preduzeću "ZASTAVA ELEKTRO" iz Rače

15. сеп. 2009.
Savet za borbu protiv korupcije u svom izveštaju, vezanom za preduzeće Zastava Elektro iz Rače, iznosi niz netačnih podataka o kontrolnoj funkciji Agencije za privatizaciju u ovom preduzeću.
  • Agencija za privatizaciju nije bila dužna da, kako saopštava Savet, automatski raskine kupoprodajni ugovor zbog nedostavljanja bankarske garancije u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora. Agencija je u skladu sa Zakonom o privatizaciji i članom 7.2.1. zaključenog ugovora obavezna da ostavi Kupcu naknadni rok za izvršenje ugovrne obaveze. U situaciji kada je preduzeće prodato na četvrtoj aukciji i u trenutku prodaje, prema podacima iz bilansa stanja, 2006. godinu završilo sa 288 miliona dinara neto gubitka, Agencija je kupcu ostavila i drugi naknadni rok za dostavu bankarske garancije. Kupac je dostavio dve bankarske garancije, a druga je vraćena 23.10.2009. godine, pošto je dostavljena dokumentacija od strane Kupca kojom se potvrđuje izvršenje investicione obaveze
  • Što se tiče izvršenja investicione obaveze, kao što je javnosti poznato, Agencija za privatizaciju uvek prilikom kontrolisanja ispunjenja investicija traži nalaz revizora, koji su jedini ovlašćeni da mogu izdati potvrdu o izvršenju investicione obaveze. I u slučaju preduzeća "Zastava Elektro", Agencija je prihvatila nalaz ovlašćenog revizora (ne procenitelja kako pogrešno navodi Savet) "Fineko revizija" iz Beograda. Sam revizorski nalaz je praćen izveštajem ovlašćenih procenitelja - sudskih veštaka odgovarajuće struke. Revizor je u izveštaju potvrdio da se radi o investiciji u osnovnu delatnost i u iznosu koji je u skladu sa kupoprodajnim ugovorom.

Skoro tri godine nakon izvršenja investicione obaveze, štrajkački odbor "Zastave elektro", Rača prvi put se obratio Agenciji za privatizaciju zahtevima za raskid Ugovora, navodeći kao razlog da Konzorcijum kupaca nije izvršio investicionu obavezu u skladu sa Ugovorom, odnosno da je Agenciji lažno prikazano unošenje osnovnih sredstava na ime izvršenja investicije od strane Konzorcijuma kupaca, kao i da su podneli krivične prijave protiv novih vlasnika. Imajući u vidu da provera ovih navoda nije u nadležnosti Agencije, Agencija za privatizaciju je o svemu obavestila MUP i tužilaštvo.

• Nakon angažovanja Marice Dašić u preduzeću "Zastava Elektro", njen suprug Nikola Dašić, zaposlen u Agenciji za privatizaciju nije više obavljao kontrolu tog preduzeća. Takođe, nije tačno da je "Zastava Elektro" angažovala privatnu firmu Nebojše Milojevića dok je on bio službenik Agencije za privatizaciju, jer je navedena konsultantska firma prema podacima sa zvaničnog sajta Agencije za privredne registre osnovana 14.12.2006. godine, a radni odnos gospodina Milojevića u Agenciji za privatizaciju je zvanično prestao 31.12.2006. godine. O svim detaljima angažovanja gospođe Dašić i gospodina Milojevića, Agencija je na vreme upoznala i MUP Republike Srbije.

Kao što smo više puta isticali, ukoliko MUP Srbije i Tužilaštvo utvrde da postoje zloupotrebe u preduzeću "Zastava Elektro", Agencija za privatizaciju će odmah pokrenuti sudski postupak za raskid kupoprodajnog ugovora.
ЗАСТАВА ЕЛЕКТРО АД РАЧА - У СТЕЧАЈУ
Стечај

Акционарско друштво ѕа производњу и промет електро опреме и електричних инсталација ЗАСТАВА ЕЛЕКТРО Рача - У СТЕЧАЈУ

Локација:

Рача

Делатност:

Производња електричне и електронске опреме за моторна возила

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива