Kriminalne radnje u Ravanici sprečavaju rad preduzeća i ugrožavaju njegovu budućnost

18. авг. 2009.
Rukovodstvo preduzeća DP "Ravanica" iz Ćuprije, još od 2001. godine na svaki mogući način izbegava saradnju sa državnim organima. Ovo se manifestuje ne samo u odsustvu saradnje, već i u aktivnoj opstrukciji svih aktivnosti koje po zakonu preduzima Agencija za privatizaciju i druga ovlašćena lica. Ni nakon desetina dopisa i poziva na saradnju, DP "Ravanica" nikada nije dostavila podatke o imovini i poslovanju preduzeća, niti je rukovodstvo prihvatilo ijedan poziv za sastanak sa predstavnicima Agencije za privatizaciju.

Preduzeće "Ravanica" inače posluje sa 100% društvenim kapitalom, ali već godinamo mimo bilo kakve kontrole države i njenih organa i protivno zakonskim propisima, što je inače jedinstven slučaj u Srbiji. Na ovaj način, rukovodstvo u DP "Ravanica" urušava društvenu imovinu i kapital fabrike i pribavlja ličnu korist, na štetu samog preduzeća.

Dosadašnjim postupanjem rukovodstva, i njihovom nesaradnjom sa državnim organima, preduzeće je uvedeno u rizik da nad njim bude otvoren postupak prinudne likvidacije, čime bi zaposleni u DP "Ravanica" ostali kako bez posla, tako kao i bez 30% akcija koje im po zakonu pripadaju. Rukovodstvo se praktično već godinama, bez ikakvih posledica, ponaša kao da je ono stoprocentni vlasnik kapitala preduzeća, a štetu od toga trpe budžet Republike Srbije kao i svi zaposleni i bivši zaposleni koji bi u postupku privatizacije ostvarivali svoja prava koja potiču iz 70%, odnosno 30% vrednosti kapitala preduzeća.

Zbog nesaradnje i nepoštovanja zakonskih rokova, Agencija je bila prinuđena da u nekoliko navrata upućuje opomene pred pokretanje postupka za privredni prestup. Takođe, Agencija za privatizaciju podnela je do sada nekoliko krivičnih prijava protiv lica koja već 8 godina onemogućavaju proces privatizacije Ravanice. O kolikom stepenu nezakonitih radnji je reč, najbolje govori činjenica da se povodom svih dešavanja u Ravanici, Agencija za privatizaciju tokom godina obraćala: Policijskoj upravi Jagodina, Ministru unutrašnjih poslova, Poreskoj upravi, Ministarstvu pravde, Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal, Republičkom javnom tužilaštvu, Predsedniku Republike i Kabinetu Premijera Vlade Republike Srbije.

Takođe napominjemo da su zbog očiglednih nepravilnosti i zloupotreba koje postoje u poslovanju preduzeća, protiv odgovornih lica pokrenute istrage i podignute su krivične prijave.

Kako bi zaštitila imovinu preduzeća, i konačno stekla uvid u poslovanje preduzeća, Vlada Republike Srbije je čak tri puta imenovala predstavnike društvenog kapitala u organe upravljanja preduzeća "Ravanica", Ćuprija. Međutim, usled pritiska i pretnji, imenovani predstavnici društvenog kapitala su posle kratkog vremena podnosili ostavke. Zaposleni iz preduzeća su se anonimnim dopisima obraćali Agenciji za privatizaciju iznoseći svoj strah da će, ukoliko se odupru kriminalnoj grupi koja se nalazi na čelu preduzeća, momentalno ostati bez posla, i da je većina zaposlenih zaplašena ili da je čak pretrpela torturu i fizičko maltretiranje.

Dana 16.07.2009. godine, Vlada Republike Srbije je po treći put imenovala predstavnike društvenog kapitala u organe upravljanja preduzeća "Ravanica", Ćuprija. Novoimenovani organi upravljanja u preduzeću su se upoznali sa dosadašnjim tokom aktivnosti Agencije, razmotrili trenutnu situaciju u preduzeću i doneli odgovarajuće odluke. Jedna od odluka organa upravljanja bila je i da se dosadašnji generalni direktor Milutin Vasić razreši dužnosti, a da se za vršioca dužnosti direktora imenuje Slavoljub Popović.

Slavoljub Popović je prema svojoj dosadašnjoj poslovnoj orijentaciji, koja je potvrđena dugogodišnjim iskustvom u konditorskoj industriji kao i referencama iz svoje karijere, osoba koja je uprkos prisutnim problemima, spremna i sposobna da se ozbiljno posveti rukovođenju u preduzeću "Ravanica" Ćuprija.

Još jednom napominjemo da šteta koja je ovakvim postupanjem do sada potencijalno načinjena, može ugroziti mogućnost opstanka preduzeća, a time i egzisteciju svih onih koji žive od svog rada u ovom preduzeću

ФАБРИКА КОНДИТОРСКИХ ПРОИЗВОДА РАВАНИЦА ДОО, ЋУПРИЈА

Локација:

Ћуприја

Делатност:

Производња какаоа, чоколаде и кондиторских производа

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива