Saopštenje povodom protesta radnika preduzeća Zastava Elektro

11. авг. 2009.
ZASTAVA ELEKTRO VIŠE OD GODINU DANA VAN NADLEŽNOSTI AGENCIJE, PROBLEMI NEISPLAĆENIH ZARADA NASTALI NAKON ISTEKA ROKOVA U KOJIMA AGENCIJA MOŽE DA PREDUZIMA MERE



Preduzeće "Zastava Elektro" iz Rače, prodato je na aukciji 28. februara 2006. godine i nakon 2 godine praćenja izvršenja ugovornih obaveza, izašlo je iz režima kontrole Agencije za privatizaciju u martu 2008. Od tada ovo preduzeće posluje pod kontrolom drugih nadležnih državnih organa, odnosno kao i sva druga privatna preduzeća u Srbiji.

Tokom perioda kontrole poštovanja ugovornih obaveza, kupac je ostvario kontinuitet delatnosti, izvršio je predviđenu investiciju, poštovao socijalni program, a kupoprodajnu cenu je isplatio u celosti. U tom periodu, poslovni prihodi su povećani i do 100% u odnosu na period pre privatizacije, a zaposleno je, pored zatečenih 275, čak 400 novih radnika. Prilikom poslednje kontrole u martu 2008, utvrđeno je da kupac redovno izmiruje tekuće zarade, ali da nije izvršena isplata 3 zaostale zarade koje su zatečene na dan zaključenja ugovora. Nakon opomene Agencije, kupac je izvršio i ovu ugovornu obavezu, a time i konačno izvršio sve ugovorom definisane obaveze.

Povodom navodnog spornog izvršenja investicionih obaveza, Štrajkački odbor radnika preduzeća "Zastava Elektro" se obraća Agenciji za privatizaciju po prvi put 27. maja 2009, čak 3 godine nakon pomenute investicije.

Slobodan Gajić, predsednik štrajkačkog odbora, 1. juna 2009. navodi da u preduzeću nisu primljene zarade za 11 meseci, što jasno ukazuje da se radi o zaradama dospelim za isplatu nakon isteka roka u kojem je Agencija nadležna da vrši kontrolu.

Povodom sve učestalijih protesta u preduzećima u kojima su istekli rokovi u kojima Agencija za privatizaciju kontroliše ispunjenje ugovornih obaveza, Agencija apeluje na zaposlene da se obrate institucijama Republike Srbije koje su nadležne za kontrolu poštovanja radno-pravnih propisa u svim privatnim preduzećima u Srbiji, kako bi njihov problem bio što efikasnije i što brže rešen. Ovo otud što nakon isteka kontrolnog perioda u privatizovanim preduzećima, Agencija za privatizaciju i pored velikog razumevanja za sve probleme zaposlenih, u pravnom smislu nema nikakvih ovlašćenja niti mogućnosti da utiče na rad sada privatnih preduzeća.

ЗАСТАВА ЕЛЕКТРО АД РАЧА - У СТЕЧАЈУ
Стечај

Акционарско друштво ѕа производњу и промет електро опреме и електричних инсталација ЗАСТАВА ЕЛЕКТРО Рача - У СТЕЧАЈУ

Локација:

Рача

Делатност:

Производња електричне и електронске опреме за моторна возила

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива