Potpisan Memorandum o uspostavljanju direktne saradnje

19. дец. 2002.
Ministar za zaštitu prirodnih bogatstava i životne sredine, prof. Dr Anđelka Mihajlov i direktor Agencije za privatizaciju, Vladimir Čupić, potpisali su danas Memorandum o uspostavljanju direktne saradnje na području zaštite, unapređenja i kontrole životne sredine u preduzećima koja su subjekt privatizacije.

Ministar Mihajlov je tom prilikom istakla da je ovim Memorandumom ozvaničena praksa u poslovanju koja postoji između Ministarstva i Agencije. Memorandum daje mogućnost sinhronizacije i operativnosti između ove dve institucije u procesu privatizacije preduzeća. To se odnosi na izradu analize uticaja kod preduzeća koja su u procesu privatizacije, što znači da privatizacija mora biti standardizovana sa propisima u oblasti životne sredine. Resorni ministar je naglasila da je ovim Memorandumom onemogućen ulazak prljavih tehnologija iz drugih zemalja čime se mehanizmi usklađenosti u funkcionisanju procesa privatizacije podižu na najveći nivo.

Direktor Agencije za privatizaciju, Vladimir Čupić nakon potpisivanja istakao je važnost izrade studije uticaja i proračun stepena zagađenja životne sredine kako bi se odredili domeni države i investitora tokom privatizacije u procesu saniranja već postojećih posledica po životnu sredinu.

Ovim Memorandumom data je mogućnost domaćim ekspertima iz domaćih firmi da rade na izradi analize uticaja na životnu sredinu bez angažovanja stranih stručnjaka, kakva je bila dosadašnja praksa. Sem što se Memorandumom stvaraju uslovi za otvaranje novih radnih mesta, učvršćuje se i zaštita, unapređenje i kontrola održivog korišćenja prirodnih bogatstava i resursa u preduzećima u procesu privatizacije.
0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива