Vlada usvojila izmene i dopune Uredbi o aukcijskoj privatizaciji

01. авг. 2002.
Beograd, 1. avgust 2002. godine - Ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović rekao je danas posle sednice Vlade da je Vlada usvojila izmene i dopune Uredbi o aukcijskoj privatizaciji i proceni vrednosti preduzeća, čime su se stvorili i zakonski uslovi da se ubrza proces aukcijske privatizacije za oko hiljadu malih i srednjih preduzeća do kraja ove godine.

"Današnjom dopunom uveli smo korigovanu knjigovodstvenu vrednost koja predstavlja ukupnu aktivu preduzeća umanjenu za gubitke i ukupne obaveze. Priprema korigovane knjigovodstvene vrednosti biće obavezna za sva preduzeća, a stare procene vrednosti preduzeća rađene po osnovu Zakona o svojinskoj transformaciji neće se priznavati jer se primenom propisanih stopa revalorizacije dobijaju nerealno visoke vrednosti", rekao je Vlahović.

Uredba o javnoj aukciji je izmenjena tako što će se aukcija ubuduće sastojati iz dva nadmetanja - u prvom će sredstvo plaćanja biti gotov novac i dospele obveznice, a u drugom nedospele, dok se specijalna aukcija ukida. Ukoliko prva aukcija ne uspe u roku od sedam dana objavljuje se druga.

Uredbom se umanjuje depozit, koji se od sada može platiti u gotovom novcu, polaganjem bankarske garancije, dospelim obveznicama i nedospelim za drugo nadmetanje.

Početna cena na prvoj aukciji iznosi 20 odsto gornje granice procenjene vrednosti kapitala, a na drugoj 20 odsto od donje granice. Rok za prijavu smanjen je sa 15 na 5 dana, a sve izmene donete su sa ciljem da se ubrza privatizacija. Izmenama i dopunama Uredbe o javnoj aukciji olakšana je i procedura dokazivanja vlasništva nad nepokretnostima.

Vlada Srbije je danas uputila Skupštini Srbije i predlog Zakona o garancijskom fondu, a usvojila je i program konsolidacije MIN-Mašinske industrije Niš.

www.srbija.sr.gov.yu
0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива