U "Zastavi" raste i proizvodnja i prodaja vozila

30. јул. 2002.
Beograd, 30. jul 2002. godine - Otkako je pre tačno godinu dana potpisan Sporazum o statusno-organizacionoj konsolidaciji fabrike vozila "Zastava" iz Kragujevca, koji je jedan od ključnih projekata u reformi privrede, u ovoj fabrici zabeležen je kontinuirani rast i proizvodnje i prodaje vozila. Ove godine "Zastava" bi trebalo da proizvede 18.000 vozila, koliko je i predviđeno godišnjim planom. Interesovanje strateških investitora raste, što je rezultat mera koje je Vlada sprovodila ovih godinu dana.

Na konferenciji za novinare, koja je organizovana povodom godinu dana od početka restrukturiranja Grupe Zastava, ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović rekao je da je kompletan program konsolidacije finansirala Vlada Srbije - za višak radnika do sada je izdvojeno oko 20 miliona evra, iz sredstava za subvencije i Fonda za tranziciju Vlada je odobrila oko 24 miliona evra, a preduzeća koja su se izdvojila iz Zastave dobila su tri miliona evra kao obrtni kapital. Fond za razvoj Republike Srbije je sa 4,2 miliona evra finansirao kreditiranje kupovine Zastavinih vozila.

Broj preduzeća u Grupi Zastava je sa 47 smanjen na 20, a broj radnika sa 30.714 na 8.303. Bivši zaposleni su do sada osnovali 41 preduzeće, u čemu su imali podršku Fonda za razvoj Republike Srbije, koji im je odobrio kredite. Vlahović je kazao i da osamostaljena preduzeća iz Grupe Zastava sada uspešno posluju, a plate zaposlenih se isplaćuju redovno.

Vlahović je rekao i da je porastao interes strateških partnera za ovu kompaniju i za preduzeća koja su se u procesu restrukturiranja izdvojila iz Zastave, i dodao da će javni konkurs za privatizaciju biti raspisan onda kada njegov uspeh bude siguran.

Prema njegovim rečima, proizvodnja vozila sa motorima francuske firme "Pežo Sitroen Motors" (PCM) počeće u septembru, a prodaja u oktobru. Motori PCM-a odgovaraju ekološkim normama "euro tri".

U toku su i razgovori i ispitivanja potencijalnih tržišta za saradnju sa firmama "Tojota motor korporejšn" iz Japana i SOK-Vaz iz Rusije, kao i "Global" iz SAD-a. Sa japanskom firmom pregovara se o ugradnji motora, sa ruskom firmom o montaži vozila, a sa "Globalom" iz SAD-a o finansiranju proizvodnje novog tipa vozila i prodaje na američkom tržištu.

Sporazum o statusno-organizacionoj konsolidaciji fabrike vozila "Zastava" 30. jula prošle godine potpisali su predstavnici Vlade Srbije, rukovodstva i sindikata Grupe Zastava.
0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива