Šest banaka potpisalo protokol o kreditiranju učešća u privatizaciji

23. јул. 2002.
Beograd, 22. jul 2002. godine - Ministarstvo za privredu i privatizaciju potpisalo je juče Protokol o saradnji oko finansiranja aukcijske privatizacije sa grupom zainteresovanih banaka, što otvara mogućnost da veći broj domaćih preduzeća i građana učestvuje u procesu privatizacije.

Ovim protokolom, uz podršku Ministarstva, Delta banka, AIK banka, HVB banka, Vojvođanska banka i Rajfajzen banka formiraju svoje fondove od po 10 miliona evra za kreditiranje fizičkih lica i privatnih investitora za iznos depozita ili punu prodajnu cenu preduzeća za koje su zainteresovani u procesu aukcijske privatizacije. Krediti će se otplaćivati na šest godina uz grejs period od godinu dana.

Cilj potpisivanja ovog protokola je otvaranje mogućnosti da veći broj domaćih preduzeća i građana učestvuje u procesu privatizacije. "Time će se ubrzati privatizacija i omogućiti dodatno investiranje u privatizovana preduzeća", rekao je Vlahović.

Prema rečima direktora Ju banke Borisava Đokića ova banka je sa ovim programom krenula pre mesec dana, interesovanje je veliko, a već se obrađuje 50 zahteva.

"Banke su ovim potezom pokazale želju da aktivno učestvuju u stvaranju privatnog sektora u Srbiji i poboljšanju postojećih resursa privatnog sektora", rekao je ministar Vlahović.

Vlada Srbije pozvala je početkom jula domaće privatne firme da se do kraja ove godine aktivno uključe u ubrzanu aukcijsku privatizaciju do hiljadu malih i srednjih preduzeća, što bi značajno doprinelo oživljavanju privrede.

Danas je i uprava beogradske Komercijalne banke odlučila da kreditira domaća pravna i fizička lica zainteresovana za kupovinu malih i srednjih društvenih preduzeća, saopštila je danas ta banka, a prenosi Beta.

Banka je za te potrebe već izdvojila sredstva iz tekuće likvidnosti u visini od 10 miliona evra. Krediti će biti odobravani na rok od pet godina sa grejs periodom do godinu dana u zavisnosti od visine kredita, dok će kamata biti 9,95 odsto na godišnjem nivou.
0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива