Vlada usvojila Nacrt zakona o Garancijskom fondu

18. јул. 2002.
Beograd, 18. jul 2002. godine - Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Nacrt zakona o Garancijskom fondu, čija će namena biti da osnaži sektor malih i srednjih preduzeća kroz davanje garancija države za bankarske kredite a čiji bi rezultat trebalo da bude obaranje kamatnih stopa, lakše dobijanje kredita i konačno obaranje stope nezaposlenosti.

Razvoj malih i srednjih preduzeća (MSP) veoma je važan za proces stvaranja adekvatne i efikasne privredne strukture u Srbiji, imajući u vidu da danas udeo MSP u poslovnom dobitku ukupne privrede Srbije iznosi čak preko 60 odsto.

"Radi se o efikasnijem delu privrede, za koji ima smisla da država da i finansijsku podršku", rekao je Vlahović. "Jedan od najvećih problema sa kojima su se MSP susretala do danas je nedostatak finansijskih sredstava. Banke su okrenute ka velikoj privredi, a veoma malo prema maloj i srednjoj privredi". Razlog za to je nedostatak mehanizma za obezbeđivanje kredita, a to je posledica nesređenog stanja u zemljišnim knjigama, zbog čega je potpuno onemogućena primena hipoteke.

"Zbog toga smo mi u martu krenuli sa aktivnostima za pripremanje Garancijskog fonda. Ovaj nacrt je rađen zajedno sa Svetskom bankom, koja potpuno podržava način finansijske podrške MSP ne kroz distribuciju sredstava, već kroz davanje garancija", rekao je Vlahović.

Pošto će ažuriranje zemljišnih knjiga sigurno trajati nekoliko godina, a MSP ne mogu toliko da čekaju, bilo je neophodno napraviti korak koji će oboriti kamatne stope, rekao je ministar. "Ključni i bazični cilj je povećati stopu zaposlenosti. Osnivanjem Garancijskog fonda ostvariće se uslovi za značajno povećanje obima investicija u MSP, što će direktno uticati na pospešivanje ekonomskog razvoja Srbije".

Osnivač Garancijskog fonda je Republika Srbija. Zakon bi trebalo da se nađe pred poslanicima na jesenjem zasedanju Skupštine Srbije početkom septembra. Radićemo na pripremi ambijenta za rad fonda, kako bi on, čim zakon bude usvojen, mogao u potpunosti da se aktivira već u oktobru, rekao je Vlahović.

Rebalansom Budžeta Republike Srbije obezbeđeno je deset miliona evra koji će služiti za stvaranje prvog kreditnog portfolija, a zakon će predvideti prikupljanje sredstava i iz drugih izvora sredstava i donacija, tako da bi tih 600 miliona iz budžeta trebalo da bude samo 15 odsto ukupnih sredstava u Fondu. Upravni i nadzorni odbor, kao i direktora Fonda biraće Vlada po strogo stručnom kriterijumu. Banke - kreditori neće imati pravo da menjaju jednom dogovorene uslove kreditiranja bez odobrenja Fonda.

U prvoj godini radiće se po individualnom modelu izdavanja kreditnih garancija, a ne automatski ili portfolio, kako bi se testirale sve finansijske institucije koje žele da finansiraju preduzetnike. Tek u narednoj fazi biće data šira ovlašćenja kreditorima. U prvoj godini prioritet su proizvodna MSP.

Na današnjoj sednici Vlada Srbije usvojila je i informaciju o programu poslovne konsolidacije holdinga Sever iz Subotice. To je šesnaesto preduzeće u sistemu od 44 velika preduzeća na spisku za restrukturisanje, koje se finansira iz budžeta.

Vlada Srbije danas je imenovala dosadašnjeg v.d. direktora Vladimira Čupića za direktora Agencije za privatizaciju.
0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива