Osnovan Savet stranih investitora - FIC

16. јул. 2002.
Beograd, 15. jul 2002. godine - Predstavnici 13 stranih firmi koje posluju na domaćem tržištu potpisali su danas u beogradskom hotelu "Hajat" Statut o osnivanju Saveta stranih investitora (FIC), čiji će osnovni cilj biti stvaranje boljih uslova za privlačenje stranih investicija u Jugoslaviju.

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Vladi Republike Srbije Goran Pitić rekao je da će u septembru biti usvojena "tri ključna zakona" za strane investitore (zakon o koncesijama, zakon o zalozi i zakon o lizingu), što će uz set poreskih i neporeskih podsticaja, dodatno uticati na privlačenje stranih investicija u Jugoslaviju.

Potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus rekao je da će postojanje FIC-a doprineti poboljšanju investicione klime na domaćem tržištu, kroz davanje predloga za promenu zakonske regulative u domenu stranih direktnih investicija (SDI), kao i da će omogućiti uklanjanje "svakodnevnih" prepreka u radu stranih kompanija.

"Slab dolar pokazuje da će do kraja godine društveni proizvod biti mnogo jači od očekivanog i iznosiće oko 14,5 milijardi dolara, što ukazuje na to da je trenutna makroekonomska situacija kao u Poljskoj na početku reformi", rekao je Labus i dodao da bi do kraja godine trebalo da bude registrovano oko 400 miliona dolara SDI, od čega će polovina biti iz procesa privatizacije.

Generalni sekretar FIC-a Kristof Grojsing rekao je da Jugoslavija ima potencijal da za deset godina ostvari izvoz na nivou od 10 milijardi evra, kao i da prema planu, do 2010. godine ostvari 14 milijardi evra stranih direktnih investicija.

Grojsing je najavio da će prvi zadatak FIC-a biti formiranje radnih grupa, čiji će članovi biti predstavnici stranih kompanija na domaćem tržištu, koje će do kraja godine izraditi "Belu knjigu", kao vrstu priručnika za strane investitore koji dolaze u Jugoslaviju.

Savet stranih investitora osnovali su British American Tobačo (BAT), Bull Yugoslavia, Holcim, HVB banka Jugoslavija, Hajat, Mercedes Benz, OMV, Price Waterhouse Coopers, Siemens, Societe Generale Jugoslavija, Tehnogas, Tetra Pak i firma Veluks.

izvor: www.srbija.sr.gov.yu
0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива