Saopštenje povodom napisa u štampi oko zalaganja imovine RTB BOR-a

15. мар. 2007.
Povodom navoda u sredstvima informisanja o zalaganju imovine RTB Bor, Agencija za privatizaciju saopštava da kupac, u ovom slučaju Cuprom iz Rumunije, može založiti imovinu preduzeća tek nakon uplate celokupne kupoprodajne cene.

Ugovorom o kupoprodaji osnovne imovine RTB Bor-a (koju čine imovinske celine Rudnika bakra Bor d.o.o., Rudnika bakra Majdanpek d.o.o. i Topionice i rafinacije bakra d.o.o.) koji je potpisan 5. marta 2007. godine predviđeno je da će clausula intabulandi, ovlašćenje da se kupac može registrovati kao zakoniti vlasnik imovine, biti data preduzeću Cuprom tek po uplati celokupne ugovorene kupoprodajne cene. To znači da Cuprom ne može ustanovljavati zalogu na imovini RTB Bor ili bilo kom delu te imovine, sve dok ne uplati celokupnu cenu za tu imovinu.

Uredba o prodaji kapitala i imovine javnim tenderom propisuje u članu 23. da kupac ostvaruje vlasnička prava kada uplati celokupan iznos ugovorene cene na način i u roku određenom u tenderskoj dokumentaciji i ugovoru o prodaji, što takođe govori u prilog činjenici da Cuprom nema ni faktičku ni pravnu mogućnost zalaganja imovine RTB Bor, sve dok ne uplati celokupnu cenu, dobije pomenutu clausulu intabulandi i nakon toga se registruje kao zakoniti vlasnik, odnosno nosilac prava korišćenja, na imovini RTB Bor.

Takođe, povodom navoda da je Zakonom o privatizaciji propisano da kupac neke firme može založiti samo pet odsto ukupne imovine, Agencija za privatizaciju ističe da su ovakvi navodi neistiniti, odnosno da ovakva ili slična norma ne postoji u Zakonu o privatizaciji.


Za sve dalje informacije, Centar za komunikacije i marketing Agencije za privatizaciju, stoji Vam na raspolaganju.
Centar za komunikacije i marketing, tel: 011 3020 862.
РТБ Бор доо
Акционарски фонд

СЕРБИА ЗИЈИН ЦОППЕР ДОО БОР

Локација:

Бор

Делатност:

Делатност холдинг компанија

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива