UNMIK mora da zaštiti poverioce kosovskih preduzeća

19. јун. 2002.
Beograd, 19. jun 2002. godine - Ministar za privredu i privatizaciju Vlade Srbije Aleksandar Vlahović rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju da je Svetska banka podržala inicijativu Vlade Srbije da se postigne dogovor UNMIK-a i Vlade o privatizaciji državnih preduzeća na Kosovu.

Vlada Srbije se ne slaže sa koncepcijom UNMIK-a da se od postojećih kosovskih preduzeća formiraju potpuno nova preduzeća, bez ikakvih obaveza od ranije, čiju bi prodaju vodila "Kosovo trast agencija". Novac od prodaje bi ulazio u "trast" fond, a odatle bi se kasnije izmirili poverioci.

- Nemoguće je osnovati novo preduzeće bez ikakvih obaveza i bez saglasnosti poverilaca, i ukoliko UNMIK želi da zasnuje tržišnu ekonomiju na Kosovu, apsolutno ne može da u startu remeti elementarne principe, a oni su zaštita poverilaca i ugovornih prava-rekao je Vlahović i dodao da su sve vreme poverioci na Kosovu u dosadašnjem toku priprema za privatizaciju, u pasivnom položaju.

Čitav koncept UNMIK-a je takav da se na Kosovu prodaje imovina preduzeća bez dugova, da imovinu prodaje UNMIK, a da dugove vraća Srbija. Dosadašnje angažovanje Svetske banke u pružanju pomoći prilikom privatizacije preduzeća u zemljama centralne Evrope ohrabruje, jer je ona striktno štitila interese poverioca.

Ukupan iznos garantovanih obaveza budžeta Srbije u kosovskim preduzećima iznosi 1,4 milijarde dolara, a od 1,9 milijarde dolara duga Srbije prema Svetskoj banci, 450 miliona dolara pripadaju kosovskim preduzećima.

www.srbija.sr.gov.yu
0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива