Sporazum za podsticaj razvoja tržišta kapitala u Srbiji

19. јун. 2002.
Beograd, 19. jun 2002. godine - Sporazum o saradnji Atinske i Beogradske berze, vredan 1,8 miliona evra, koji je danas potpisan u Beogradu, doprineće boljoj organizaciji tržišta kapitala u Srbiji, kao i uvođenju pravila trgovanja i sistema za trgovanje koji su u skladu sa pravilima Evropske unije.

Potpisani sporazum se odnosi na pomoć Atinske berze da se stvori institucionalni i regulatorni okvir tržišta kapitala kroz novi hardver i softver i edukaciju zaposlenih na Berzi i učesnika u radu finansijskog tržišta. Na strani Grčke, pored Atinske berze učestvovaće i ASYK S.A. (Razvoj sistema i podrške tržišta kapitala S.A.) član grupe Hellenic Exchanges Holding S.A., koja podržava grčko tržište kapitala u oblasti informacione tehnologije i finansija.

Cilj koji dve berze žele da postignu je dalje proširenje partnerskih odnosa i kooperacije, uz učešće berzi susednih zemalja, kao i kompanija u oblasti investicionih usluga i kompanija sa listinga.

"Ovo je način da Grčka unapredi svoju regionalnu ulogu, ali na pravi način - da unapredi funkcionisanje tržišta kapitala, počevši od Srbije, a ne da bude u centru nekakve mreže", rekao je ministar finansija i ekonomije u Vladi Srbije Božidar Đelić na konferenciji za novinare. "Beogradska berza ovim sporazumom dobija tehničku platformu VMS na kojoj radi 60 odsto svih tržišta kapitala u svetu".

Đelić je kao još jedan podsticaj razvoju tržišta kapitala u Srbiji naveo da je Skupština Srbije danas usvojila izmene Zakona o porezu na finansijske transakcije kojim se ukida porez na finansijske transakcije i provizije ZOP-a na promet svih akcija iz privatizacije, primarnog i sekundarnog tržišta, kao i primarnog i sekundarnog tržišta državnih obveznica.

www.srbija.sr.gov.yu
0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива