Privatizacija uz 30 miliona evra investicija, rast plata, zabranu otuštanja i zabranu preprodaje

06. феб. 2004.

Sa "Swisslion" d.o.o. potpisan Ugovor o prodaji DP PIK "Takovo", Gornji Milanovac

Predstavnici Agencije za privatizaciju i predstavnici preduzeća "Swisslion", d.o.o, Novi Sad potpisali su u četvrtak, 5. februara 2004. godine, Ugovor o prodaji 70% društvenog kapitala DP PIK "Takovo”, Gornji Milanovac, čime je "Takovo" dobilo strateškog partnera i čime je tom preduzeću otvorena mogućnost za stabilno poslovanje na zdravim, tržišnim osnovama.

Prodajna cena kapitala koju će kupac platiti je 3.000.000 evra. Pored obaveze da plati dogovorenu prodajnu cenu, "Swisslion" se obavezao da u preduzeće u narednih pet godine investira čak deset puta više novca – 30.000.000 evra. Ta sredstva garantuju stabilan razvoj preduzeća u prvim godinama nakon privatizacije, a stvaraju preduslove i za dalji napredak i održavanje konkurentnosti predueća. Kupac je bezuslovno prihvatio obavezni programa zaštite radnika, čime je ispunjen jedan od prioriteta Vlade Srbije – zaštita položaja radnika prilikom privatizacije preduzeća. Pored tog osnovnog programa, kupac se obavezao i da neće otpuštati radnike "Takova" u naredne tri godine, da će povećati zarade svih zaposlenih za 10% odmah nakon privatizacije, kao i da će uvesti sistem bonusa na zarade, koji će biti vezan za profit preduzeća. Kupac se obavezao da neće prodati preduzeće ili neki njegov deo najmanje u narednih 5 godina.

Potpisivanju ugovora prethodilo je rangiranje ponuda zainteresovanih za privatizaciju "Takova". Tenderska komisija je na sednici 05. januara 2004. godine odobrila rezultate tendera i odlučila da započne pregovore sa prvorangiranim ponuđačem. Tender lista koju je odobrila Tenderka komisija bila je:

1. "Swisslion", d.o.o, Novi Sad;
2. "Pionir" d.o.o, Subotica;
3. Konzorcijum pravnih lica "General Food LineTM" koji čine "Minnex Trading Coorporation", Beograd, "Strategic Industries", Sjedinjene Američke Države i "Vendi International Coorporation", Sjedinjene Američke Države.

Drugorangirani učesnik "Pionir" d.o.o, Subotica ponudio je cenu od 575.000 evra i investicioni program za narednih pet godina u iznosu od 19.970.000 evra. Trećerangirani učesnik Konzorcijum "General Food LineTM" je ponudio cenu od 515.700 evra i investicioni program za narednih pet godina u iznosu od 5.000.000 evra. Sva tri ponuđača su u svojim ponudama bezuslovno prihvatila obavezni program zaštite radnika.

Podsećamo, javni poziv za privatizaciju DP PIK "Takovo", Gornji Milanovac, objavljen je 23. septembra 2003. godine. Dokumentaciju su otkupila četiri zainteresovana učesnika, a ponude su dostavila tri gore navedena učesnika. Ponudu nije dostavilo samo preduzeće "Medela" iz Vrbasa.

Elementi Ugovora o prodaji:

1. Cena za 70% kapitala preduzeća 3.000.000 EUR;
2. Investicioni program: 30.000.000 EUR u 5 godina;
3. Program zaštite radnika: Zabrana prisilnog otpuštanja u naredne 3 godine, rast plata zaposlenih 10% odmah nakon privatizacije i sistem bonusa na zarade u skladu sa ostvarenim profitom;
4. Zabrana prodaje preduzeća ili njegovih delova u naredih 5 godina.

Tenderska komisija radila je u sledećem sastavu:

1. Milutin Prodanović, predsednik SO Gornji Milanovac, predsednik Komisije i predstavnik lokalne samouprave;
2. Mira Prokopijević, pomoćnica ministra za privredu i privatizaciju u Vladi RS, predstavnica republičkih organa;
3. Snežana Krstić, predsednica Skupštine DP PIK "Takovo", predstavnica republičkih organa;
4. Violeta Nešović, referent plana i analize u DP PIK "Takovo”, Gornji Milanovac, predstavnica reprezentativnog sindikata;
5. Darko Rašić, direktor DP PIK "Takovo”, Gornji Milanovac, predstavnik subjekta privatizacije.


Lična karta preduzeća PIK "TAKOVO", Gornji Milanovac

Preduzeće "Takovo", jedno od najpoznatijih fabrika za prizvodnju keksa i čokolade, osnovano je 1962. godine. U trenutku privatizacije u njemu je zaposleno 3.644 radnika. Preduzeće je 1996. godine dobilo sertifikat o sistemu kvaliteta ISO 9002, čime je potvrđeno da sistem organizacije poslovanja u "Takovu", menadžment i komunikacija sa poslovnim partnerima odgovaraju međunarodnim standardima. Sertifikat je produžen 29. maja 2001. godine i važi do 15. marta 2004. godine. Čak 95 odsto proizvoda ove fabrike bilo je namenjeno domaćem tržištu, zbog čega su proizvodi "Takova" veoma prisutni u svakodnevnom životu građana Srbije, posebno najmlađih. Široj javnosti najpoznatiji proizvodi "Takova" su "EUROCREM", "Griski" štapići, različiti keksi i vafel proizvodi, hrana i sokovi za bebe "Juvitana", a iz asortimana za odrasle tu su "Viljamovka", "Vodka", supe u kesici, marinirano povrće....

Lična karta preduzeća "Swisslion", d.o.o, Novi Sad

Preduzeće je osnovano 1997. godine uz mešoviti kapital - 70% preduzeća je u vlasništvu švajcarskog parntera, dok je 30% u privatnom vlasništvu Rodoljuba Draškovića, idejnog tvorca preduzeća i predsednika Multinacionalnog poslovnog sistema. Godišnji kapacitet fabrike, do kupovine "Takova", bio je 50.000 tona finalnih proizvoda. – keksa, vafel proizvoda, bombona, čajnog peciva, flipsa, pereca i štapića, čokolade i biskvita – u vrednosti od oko 40.000.000 evra. Većina proizvova, oko 55%, namenjeno je domaćem tržištu SCG. Vrednost opreme na kojoj oko 2.000 zaoposlenih odvija proces proizvodnje veći je od 100.000.000 evra. Firma ima predstavništva u Makedoniji, BiH i Švajcarskoj. Kompanija se od 1997. razvija sopstvenim sredstvima, bez korišćenja kredita, a tempo njenog razvoja svrstava "Swisslion" u sam evropski vrh.
Акционарски фонд

Swisslion-Takovo društvo sa ograničenom odgovornošću Gornji Milanovac

Локација:

Горњи Милановац

Делатност:

Производња какаоа, чоколаде и кондиторских производа

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива