Poziv za prikupljanje pisama zainteresovanosti za angažovanje finansijskog savetnika za privatizaciju preduzeća: "Beogradska industrija piva", Beograd, "Vršačka pivara", Vršac i "Jagodinska pivara", Jagodina

07. феб. 2004.
Vlada Republike Srbije je, preko Vlade Srbije i Crne Gore, dobila švedsku donaciju od za sufinansiranje Projekta za pružanje stručne pomoći u razvoju privatnog sektora, čiji je osnovni cilj jačanje proizvodnje u privatnom sektoru i ekonomskih aktivnosti u Republici Srbiji, i namerava da deo sredstava te donacije upotrebi za angažovanje finansijskog savetnika za privatizaciju sledeće grupe od tri preduzeća metodom međunarodnog tendera:

"Beogradska industrija piva", Beograd, osnovana je 1839. godine. Nalazi se u Beogradu, glavnom gradu Republike Srbije, koji ima oko 1.700.000 stanovnika. "Beogradska industrija piva" AD (BIP) poseduje proizvodne kapacitete za proizvodnju piva, slada, mineralne vode, voćnih sokova i sirćeta. Proizvodne jedinice se nalaze u četiri grada u Srbiji: Beogradu, Čačku, Sremskoj Mitrovici i Leskovcu. Lokacija proizvodnih jedinica omogućava pokrivenost celokupne teritorije Srbije. Sedište preduzeća i najveći deo proizvodnih objekata smešteni su u Beogradu, koji predstavlja i najbolje tržište. Preduzeće je u novembru 2003. godine zapošljavalo 1871 radnika. 2003. godine BIP je kupio novu modernizovanu liniju za flaširanje piva od nemačkog preduzeća Krones. Početkom septembra 2003. godine preduzeće je napravilo i lansiralo novu marku piva, "Beogradsko pivo", koje je zamenilo prethodni asortiman piva. Ova nova marka piva je naišla na odličan prijem i doprinela povećanju BIP-ovog udela na beogradskom tržištu. U fiskalnoj 2002. godini preduzeće je imalo prihod od prodaje od oko 28 miliona evra i neto gubitak od oko 7 miliona evra. Knjigovodstvena vrednost imovine je iznosila 101 milion evra, a knjigovodstvena vrednost kapitala blizu 68 miliona evra. Vlasnička struktura preduzeća je: 51,31% državnog kapitala, 47,71% privatnog kapitala i 0,98% ostalog kapitala. Agencija za privatizaciju na prodaju nudi 100% državnog kapitala preduzeća.

"Vršačka pivara", Vršac, osnovana je 1742. godine. Nalazi se u severnom delu Republike Srbije, oko 80 kilometara severozapadno od glavnog grada Beograda. Smeštena je u regionu Vojvodine koji je tradicionalno poznat po poljoprivredi. Preduzeće je u novembru 2003. godine zapošljavalo 292 radnika. "Vršačka pivara" proizvodi svetlo i tamno pivo, kao i širok asortiman sokova. Pivo se pakuje u staklene flaše i konzerve,a posebnu ponudu čini pivo iz bureta, koje se proizvodi za ugostiteljstvo i velike javne proslave. "Vršačka pivara" je jedna od najstarijih pivara na Balkanu, sa tradicijom dugom 260 godina. Samo u proteklih 25 godina pivara je osvojila 35 zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja za kvalitet, zahvaljujući pivu koje se proizvodi isključivo od prirodnih sastojaka. U fiskalnoj 2002. godini preduzeće je imalo prihod od prodaje od oko 1,5 miliona evra i neto profit nula. Knjigovodstvena vrednost imovine je iznosila 14,4 miliona evra. Vlasnička struktura preduzeća se sastoji od 91,10% državnog kapitala i 8,9% privatnog kapitala. Agencija za privatizaciju na prodaju nudi 100% državnog kapitala preduzeća.

"Jagodinska pivara", Jagodina, osnovana je 1852. godine. Nalazi se u centralnom delu Republike Srbije, oko 140 kilometara južno od glavnog grada Beograda. Preduzeće je u novembru 2003. godine zapošljavalo 535 radnika. Glavna poslovna aktivnost "Jagodinske pivare" je proizvodnja i plasiranje piva i sokova. Preduzeće takođe proizvodi slad, kvasac i vodu. U fiskalnoj 2002. godini preduzeće je imalo prihod od prodaje od oko 7,6 miliona evra i neto gubitak od oko 6,8 miliona evra. Knjigovodstvena vrednost imovine je iznosila oko 30 miliona evra, a knjigovodstvena vrednost kapitala oko 12 miliona evra. Vlasnička struktura preduzeća se sastoji od 51,18% državnog kapitala i 48,82% privatnog kapitala. Agencija za privatizaciju na prodaju nudi 100% državnog kapitala preduzeća.

Detaljnije informacije o preduzećima se mogu naći na internet prezentaciji Agencije za privatizaciju Republike Srbije (www.priv.yu).

Cilj Vlade Srbije u datom procesu privatizacije je da privuče ugledne međunarodne ili domaće potencijalne kupce koji poseduju stručnost u ovoj industrijskoj grani i finansijska sredstva neophodna za sprovođenje investicionog i marketinškog plana u cilju povećanja obima proizvodnje, uvođenja novih proizvoda i jačanja položaja na tržištu. Radi ostvarivanja tog cilja, finansijski savetnik će: (i) sprovesti neophodnu analizu poslovanja datih preduzeća i pripremiti Dijagnostički izveštaj sa predloženim neophodnim merama pre privatizacije i strategijom privatizacije; (ii) pronaći potencijalne kupce i aktivno informisati o mogućnostima investiranja kako bi se privukao veliki broj potencijalnih kupaca; (iii) pripremiti informacione memorandume, nacrte ugovora o prodaji kapitala i drugu tendersku dokumentaciju; (iv) pripremiti ekološku reviziju; (v) izvršiti procenu i dostaviti izveštaj o ispitivanju tržišta sa odgovorima potencijalnih kupaca; (vi) sprovesti privatizaciju datih preduzeća metodom konkurentnog međunarodnog tendera i upravljati procesom prodaje do izvršenja privatizacione transakcije. Sve ove aktivnosti će biti finansirane kombinacijom fiksne naknade, iz sredstava donacije, i naknade za uspeh, iz prihoda ostvarenih prodajom preduzeća.

Agencija za privatizaciju Republike Srbije ovim poziva sva preduzeća ili konzorcijume preduzeća koji ispunjavaju uslove da dostave pisma zainteresovanosti. Onim preduzećima koja uđu u uži izbor će biti poslati Zahtevi za ponude.

Preduzeća koja ispunjavaju uslove su investicione banke ili finansijski savetnici i/ili konzorcijumi predvođeni takvim preduzećima. Preduzeća ili konzorcijumi treba da poseduju veliko iskustvo u pripremi i privatizaciji društvenih preduzeća, dokazane rezultate izvršenih privatizacionih transakcija u datom industrijskom sektoru, kao i odgovarajuće radno iskustvo u zemljama Jugoistočne Evrope. Finansijski savetnici zadržavaju pravo da oforme konzorcijum stručnjaka radi dokazivanja traženog iskustva. Pisma zainteresovanosti preduzeća koja ispunjavaju uslove treba da sadrže sledeće informacije kako bi bila uzeta u razmatranje za uži izbor: (i) profil preduzeća/konzorcijuma; (ii) imena i biografije ključnih članova tima koji su predloženi za dati projekat; (iii) dokaz o radu preduzeća na sličnim projektima; (iv) radno iskustvo savetnika vlada u uspešnim privatizacijama; i (v) radno iskustvo u Jugoistočnoj Evropi.

Finansijski savetnik će biti izabran u skladu sa procedurom Svetske banke propisanom u Smernicama: Izbor i angažovanje konsultanata od strane korisnika sredstava Svetske banke, januar 1997. (dopunjeno septembra 1997. januara 1999. i maja 2002.).


Zainteresovana preduzeća koja ispunjavaju uslove treba da dostave svoja pisma zainteresovanosti do 26.02.2004.

Kontakt:
Zorica Petrović
Rukovodilac Odeljenja za javne nabavke
Agencija za privatizaciju, Republika Srbija
Terazije 23
11000 Beograd
Tel.: (381 11) 3029 968
Faks: (381 11) 3020 828
E-mail: zpetrovic@priv.yu
БИП АД
Стечај

Акционарско друштво Београдска индустрија пива, слада и безалкохолних пића, Београд

Локација:

Београд

Делатност:

Производња пива

ВРШАЧКА ПИВАРА АДА ВРШАЦ - У СТЕЧАЈУ
Стечај

ИНДУСТРИЈА ПИВА И СОКОВА ВРШАЧКА ПИВАРА АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО ВРШАЦ- У СТЕЧАЈУ

Локација:

Вршац

Делатност:

Производња освежавајућих пића, минералне воде и остале флаширане воде

Јагодинска пивара ад
Стечај

АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО ЈАГОДИНСКА ПИВАРА - ФАБРИКА СЛАДА, ПИВА, КВАСЦА И БЕЗАЛКОХОЛНИХ ПИЋА, ЈАГОДИНА

Локација:

Јагодина

Делатност:

Производња пива

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива