Obaveštenje o pravu i načinu upisa, odnosno sticanja akcija bez naknade iz Privatizacionog registra

04. феб. 2004.
Povodom obraćanja velikog broja vojnih lica, prosvetnih radnika, zdravstvenih radnika, penzionera i drugih lica zaposlenih u državnim organima uprave, društvenim delatnostima itd. sa zahtevom za upis akcija bez naknade, Agencija za privatizaciju objavljuje

Obaveštenje
o pravu i načinu upisa, odnosno sticanja akcija bez naknade iz Privatizacionog registra


Kako ne postoje tehničke i organizacione mogućnosti za dostavljanje odgovora i informacije na svaki pojedinačni upit i zahtev, Agencija za privatizaciju ovim putem obaveštava sve građane koji su se obratili Agenciji da u ovom momentu ne postoji pravni osnov upisa akcija bez naknade za ove kategorije lica.

U procesu privatizacije pravo na upis akcija bez naknade imaju samo zaposleni i penzioneri u preduzećima koja se privatizuju, shodno članu 42. i 43. Zakona o privatizaciji ("Službeni glasnik RS", br. 38/01 i 18/03). Međutim da bi se zadovoljilo načelo ravnopravnosti svih građana u postupku besplatne podele akcija zakonodavac je predvideo postojanje Privatizacionog registra.

Akcije evidentirane u Privatizacionom registru biće prenete bez naknade svim građanima Republike Srbije koji će navršiti 18 godina života a koji ovo pravo nisu ostvarili u svom preduzeću, i to u roku od dve godine nakon završetka roka predviđenog za proces privatizacije (član 52. stav 3. Zakona o privatizaciji).

Do tog roka ove kategorije građana neće biti u mogućnosti da ostvare pravo na sticanje besplatnih akcija.
0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива