Privatizacija u Srbiji se nastavlja

14. јан. 2004.
Ministarstvo za privredu i privatizaciju Vlade Republike Srbije i Agencija za privatizaciju nastavljaju sa procesom privatizacije u Srbiji, bez obzira na trenutnu političku situaciju u zemlji. Cilj procesa privatizacije, koja se uspešno sprovodi u Srbiji, je izmena privredne strukture zemlje i obezbeđivanje zdravih tržišnih uslova poslovanja, koji su preduslov rasta životnog standarda zaposlenih, zbog čega u Ministarstvo i Agenciju vrlo često stižu zahtevi zaposlenih da se privatizacija ubrza.

Na redovnom sastanku koji je u decembru održan između predstavnika Ministarstva za privredu i pruvatizaciju, Agencije za privatizaciju i tri reprezentativnia sindikata – Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" i Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata – predstavnici sindikata prvobitno su zatražili uvođenje potpunog moratorijuma na dalji proces privatizacije, sve do konstituisanja novog saziva Narodne skupštine Srbije i formiranja nove Vlade Srbije, a zatim je sa predstavnicima Ministarstva i Agencije postignut dogovor o nastavku privatizacije.

S obzirom na činjenicu da se u narednom periodu ne planira pokretanje novih tendera za privatizaciju društvenih preduzeća, dogovoreno je da se privatizacija nastavi uobičajenim tempom, tj. da se okončaju već započeti tenderi i da se nastavi sa aukcijskim privatizacijama. Istovremeno, Ministarstvo i Agencija su se obavezali da će izaći u susret eventualnom zahtevu za odlaganje privatizacije predzeća čiji reprezentativni sindikati i rukovodstvo upute zajednički zahtev Ministarstvu. Ovo odlaganje se ne odnosi na već objavljene javne pozive za aukcije i tendere tj. na privatizacije koje su u toku, već za preduzeća koja se nalaze u fazi pripreme (pre objave javnog poziva).

Ove preuzete obaveze Ministarstvo i Agencija za privatizaciju pridržavaće se sve do izbora nove Vlade Republike Srbije.
0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива