Još jedna uspešna tenderska privatizacija uz obezbeđeno obavezno ulaganje i zaštitu položaja radnika

03. дец. 2003.

Potpisan ugovor o prodaji fabrike kablova Zaječar

Predstavnici Agencije za privatizaciju i kompanije "East Point Holdings Ltd.", Kipar u utorak, 2. decembra 2003. godine potpisali su u prostorijama Agencije Ugovor o prodaji 84,7 odsto kapitala Fabrike kablova Zaječar d.o.o iz Zaječara. Prodajna cena je 500.000 američkih dolara. Privatizacijom ova fabrika dobija mogućnost da nastavi rad u tržišnim uslovima i poveća konkurentnost svojih proizvoda, što će se odraziti na povećanje zarada zaposlenih i poboljšanje kvaliteta života u lokalnoj zajednici. Potpisivanjem Ugovora o prodaji, novi vlasnik Fabrike obavezao se da investira u preduzeće najmanje 2.666.000 američkih dolara, i to u prvoj godini, čime je obezbeđen ubrzani razvoj fabrike u početnom periodu nakon privatizacije.

U skladu sa čvrstim opredeljenjem Vlade Srbije da se privatizacija u Srbiji odvija uz zaštitu položaja zaposlenih, jedan od neophodnih uslova koje je kupac ove fabrike morao da ispuni bio je i prihvatanje minimalnih zahteva programa zaštite radnika. Minimalne zahteve socijalnog programa definisalo je samo preduzeće, uz saglasnost sindikata. Kupac je ove zahtve prihvatio.

U društvenom vlasništvu bilo je 51 odsto kapitala ovog preduzeća, a jučerašnjim potpisivanjem prodato je 70 odsto celokupnog društvenog kapitala. Uz to, prodato je i 49 odsto kapitala koji predstavlja udeo RTB Bor u Fabrici kablova Zaječar, što sve zajedno čini 84,7 odsto vlasništva Fabrike.

Kompanija "East Point Holdings Ltd.", Kipar, bila je jedini ponuđač na tenderu za prodaju Fabrike kablova Zaječar.

Podaci o kupcu: "East Point Holdings Ltd.", Kipar

Kompanija "East Point Holdings Ltd.", Kipar posluje u čak 16 zemalja širom sveta, prvenstveno u Evropi. Osnovana je 1990. godine, a broj zaposlenih u kompaniji je za deset godina poslovanja dostigao broj od preko 180 ljudi , dok su godišnji neto prihodi dostigli nivo od skoro 8.000.000 dolara. Holding u svom sastavu ima kompanije koje se bave preradom nafte, poljoprivrednih proizvoda, izradom proizvoda metalske industrije, kao i proizvodnjom uglja, struje i gasa, tekstilnih proizvoda i drveta. Kompanija ima akcijski kapital od preko 50 miliona dolara.

Podaci o subjektu privatizacije - Fabrici kablova Zaječar, Zaječar

Fabrika kablova Zaječar D.O.O. osnovana je 1974. godine. Preko 50 odsto osnovnih proizvoda fabrike – kablova i provodnika – bilo je namenjeno izvozu i to zahtevnim zapadnim tržištima. Fabrika je izvozila u Sjedinjene Države, Austriju, Francusku, Italiju i Nemačku. Priizvodni kapaciteti Fabrike su preko 20.000 tona kablova i provodnika godišnje, što predstavlja blizu 10 odsto kapaciteta kablovske industrije Srbije i Crne Gore. Godine 2001. ova fabrika je dobila sertifikat o sistemu kvaliteta ISO 9002:1994, čija važnost ističe krajem ove godine.

Elementi Ugovora o prodaji:

1. Prodato je 84,7% kapitala fabrike (70% društvenog kapitala i 49% udela vlasništva RTB Bor u Fabrici kablova Zaječar);
2. Cena u iznosu od 500.000 USD;
3. Investicioni program u prvoj godini od 2.666.000 USD;
4. Prihvaćeni minimalni zahtevi programa zaštite radnika (socijalnog programa).
Архива

ДРУШТВО СА ОГРАНИЧЕНОМ ОДГОВОРНОШЋУ ТФ КАБЛЕ ФАБРИКА КАБЛОВА ЗАЈЕЧАР ЗАЈЕЧАР

Локација:

Зајечар

Делатност:

Производња осталих електронских и електричних проводника и каблова

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива