На иницијативу Агенције за приватизацију прикупљено више од 17 милиона динара помоћи

21. мај. 2014.
Агенција за приватизацију је на више од 600 адреса предузећа из своје надлежности упутила иницијативу ради прикупљања помоћи за становништво које је угрожено поплавама у Србији и на овај начин до сада је прикупљено више 17 милиона динара финансијске помоћи.Агенција је данас упутила још једну препоруку менаџменту, односно свим органима управљања предузећакоја су статусу реструктурирању и приватизације да сеу циљу прикупљања помоћи за становништво погођено поплавама, а у складу са својим могућностимаједнократно одрекну дела својих месечних зарада и накнада.Истовремено запослени службеници Агенције за приватизацију од својих зарада издвојили су 530.000 динара помоћи која је уплаћана 20. маја на наменски рачун Владе Републике Србије.
 
Предузећа из портофолија Агенције за приватизацију донирала су значајне количине прехрамбене робе, одеће и обуће, средстава за хигијену, а тамо где је могуће дата је механизација на располагање кризним штабовима. Обезбеђено је 2.000 кревета за привремени смештај евакуисаног становништва и уступљено је на употребу четири хале Београдског сајма. Дониране су значајне количине робе и то флаширане воде, безалкохолних пића, конзервиране хране, сендвича, мушке и женске конфекције, одеће и козметике за бебе, пелена за бебе и одрасле, прехрамбених производа, кукуруза, брашна, угља, песка, џакова за песак, средстава за хигијену, средстава за дезинфекцију, чизама, кишних мантила, ћебади, душека, лопата.
 
Од механизације стављена су на располагање кризним штабовима локалних самоуправа трактори, пумпе за избацивање воде, булдожери, камиони, шлепери и целокупан возни парк друштва Ласта из Београда, за потребе расељавања са угожених подручја.  Индустрија обеће Београд је припремила за угрожене 1.400 пари обуће.Предузећа која због лоше финансијске ситуације нису била у могућности да пруже финансијску помоћ угроженима од поплава, су организовала прикупљање помоћи у виду хране, воде и средстава за хигијену. Запослени у привредним друштвима су од својих личних примања издвајали део средстава, а укључили су се и синдикати који су средства добијена од месечне чланарине такође одвојили за помоћ угроженима. У донацијама учествују и предузећа која се баве запошљавањем особа са инвалидитетом.
 
Према доступним подацима Агенције за приватизацију штету су претрпела многобројна државна предузећа, а поплавом је директно погођено 17 предузећа која су претрпела штете, међу којима је свакако и пољопривредно предузеће „Драган Марковић“ из Обреновца. Штету у мањој мери је претрпело још 40 фирми, међу којима има пољопривредних предузећа и предузећа из прерађивачке индустрије код којих су због обилних падавина уништени усеви и засади. Вредност штете се још увек не може прецизирати, јер је у току прикупљање информација са терена, а тачан износ ће се знати након што комисије изврше процену.
0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива