KMG Trudbenik može da pokrene raskid ugovora za Trudbenik gradnju

04. мар. 2010.

Agencija će reagovati ukoliko bude imenovana za stečajnog upravnika

Agencija za privatizaciju, u ovom trenutku, ne raspolaže zakonskim mogućnostima da raskine kupoprodajni ugovor za "Trudbenik gradnju", zavisno preduzeće koje je prodato u postupku restrukturiranja preduzeća "KMGTrudbenik". Jedina institucija koja je u mogućnosti da to uradi je matično preduzeće "KMG Trudbenik", koje je i prodalo svoj 100% udeo u Trudbenik gradnji preduzeću "Monterra" iz Beograda. Do sada, i pored raspolaganja svim pravnim mehanizmima za pokretanje sudskog postupka za raskid ugovora, organi KMG Trudbenika takvu odluku nikada nisu doneli.

Ukoliko Privredni sud bude doneo odluku o pokretanju stečajnog postupka nad KMG Trudenikom, Agencija za privatizaciju biće imenovana za stečajnog upravnika, čime će se steći uslovi da Agencija, umesto organa preduzeća, pokrene pitanje raskida ugovora o kupoprodaji Trudbenik gradnje, ukoliko to bude u interesu poverilaca preduzeća, što predstavlja osnovni cilj svakog stečajnog postupka.

Još jednom napominjemo da će, u ovom slučaju, raskid biti moguć samo sudskim putem, a ne po automatizmu, tj da će se odluka o tome da li je kupac ispunio sve odredbe ugovora utvrditi u sudskom postupku.

Tokom višemesečnih protesta, predstavnici Agencije za privatizaciju održavali su redovne sastanke sa radnicima Trudbenik gradnje i direktorom KMG Trudbenika, kako bi problemi u preduzeću bili što pre prevaziđeni i kako bi im objasnili zakonske mogućnosti delovanja Agencije. U skladu sa kupoprodajnim ugovorom, kontrola izvršenja ugovornih obaveza i eventualni njegov raskid, u nadležnosti su isključivo prodavca – u ovom slučaju matičnog preduzeća KMG Trudbenik.

Na svim sastancima, predstavnicima štrajkača jasno je predočeno da Agencija pruža svu moguću podršku naporima da se utvrdi pravo stanje u preduzeću, ali da je dalja sudbina "Trudbenik gradnje" u rukama matičnog preduzeća KMG Trudbenik kao pordavca sa jedne strane, i firme "Monterra" kao kupca sa druge strane, te da se kupoprodajni ugovor može raskinuti od strane prodavca ili kupca samo u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima, a ne u skladu sa Zakonom o privatizaciji. S obzirom na to da je, od početka privatizacije, Agencija obavila više od 7.700 kontrola ispunjenja ugovornih obaveza i raskinula 527 kupoprodajnih ugovora, jasno je da su zakonski okvir i odredbe kupoprodajnog ugovora jedini razlog zbog kojeg Agencija ne može da reaguje i u ovom slučaju.

Građevinsko preduzeća "Monterra" iz Beograda, kupila je 21. marta 2008. godine, na javnoj licitaciji 100% udeo preduzeća "KMG Trudbenik" u preduzeću "Trudbenik gradnja" za 580 miliona dinara.
КМГ ТРУДБЕНИК - у стечају
Стечај

ПРЕДУЗЕЋЕ ЗА ПРОЈЕКТОВАЊЕ И ГРАЂЕЊЕ КМГ ТРУДБЕНИК АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО БЕОГРАД (ЗВЕЗДАРА) - У СТЕЧАЈУ

Локација:

Београд

Делатност:

Изградња стамбених и нестамбених зграда

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива