ZORKA MINERALNA ĐUBRIVA počinje sa radom posle tri godine

12. нов. 2009.
Posle skoro tri godine, fabrika "Zorka – Mineralna đubriva" iz Šapca, trebalo bi da počne sa radom i to sa svih 68 radnika, koliko ih je bilo zaposleno na dan prodaje fabrike.

Prodaja fabrike "Zorka – Mineralna đubriva" na tenderu u sklopu kompanije "Zorka Holding" pokušana je tokom 2006. i 2007. godine. Zbog velike zaduženosti preduzeća, oba pokušaja su bila neuspešna. Kako bi se pokrenula proizvodnja i sačuvala radna mesta, bez pokretanja stečajnog postupka, preduzeće "Zorka – Mineralna đubriva" i Agencija za privatizaciju su usvojili program restrukturiranja po kojem se fabrika prodaje putem prodaje imovine, a ne kapitala. Čak i na ovaj način, dve prodaje su bile neuspešne. Tek na trećoj prodaji 31. jula 2009, fabriku je kupila kompanija Victoria Group iz Novog Sada, za 3,4 miliona evra.

Kupoprodajnim ugovorom, kupac se obavezao da preuzme 68 zaposlenih, da pokrene proizvodnju u roku od godinu dana i obezbedi kontinuitet delatnosti.

Na ovaj način, umesto stečaja pred kojim se nalazila fabrika, svi zaposleni su zadržali radna mesta, primaju plate, a biće pokrenuta i proizvodnja, što svakako predstavlja uspeh.

Svi poverioci, među njima i zaposleni i bivši zaposleni na osnovu zaostalih zarada, biće namireni iz kupoprodajne cene i prihoda od prodaje preostalih delova imovinske celine "Zorka – Mineralna đubriva". Sav novac dobijen ovom prodajom biće iskorišćen isključivo u svrhu isplate poverilaca, dok nijedan dinar neće otići u budžet Republike Srbije.

Na potpuno isti način bili bi namireni zaposleni i bivši zaposleni da je preduzeće otišlo u stečaj. Tada, međutim, ne bismo imali garancije da će biti sačuvana radna mesta i pokrenuta proizvodnja.

Стечај

ЗОРКА-ХОЛДИНГ АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО, ШАБАЦ - У СТЕЧАЈУ

Локација:

Шабац

Делатност:

Делатност холдинг компанија

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива