Saopštenje povodom protesta Sindikata društvenog preduzeća "Ravanica" iz Ćuprije

09. јул. 2009.
Uprkos jasnim zakonskim odredbama po kojima se sva društvena preduzeća moraju privatizovati, određena lica godinama opstruišu proces privatizacije Fabrike konditorskih proizvoda "Ravanica" iz Ćuprije, falsifikuju dokumenta i neovlašćeno skidaju pare sa računa Ravanice.

Zbog ovih radnji, Agencija za privatizaciju podnela je do sada nekoliko krivičnih prijava protiv lica koja već 8 godina onemogućavaju proces privatizacije Ravanice, a Vlada Republike Srbije morala je da imenuje spoljne predstavnike društvenog kapitala u Upravnom odboru, kako bi zaštitili imovinu preduzeća i sprečili pokretanje postupka prinudne likvidacije, što je predviđeno zakonom za sva društvena preduzeća koja ne budu privatizovana u skladu sa zakonom.

Prvi javni tender, objavljen 2003. godine, morao je biti poništen usled postupanja predstavnika subjekta privatizacije koje je onemogućilo sprovođenje tenderske procedure.
Nakon toga, Agencija je u više navrata upućivala poziv za sastanak nadležnima u Ravanici, nažalost, bez uspeha.

Nakon godina opstrukcije procesa privatizacije, Vlada Republike Srbije u novembru 2008. donosi rešenje kojim imenuje predstavnike društvenog kapitala u Skupštini i Upravnom odboru preduzeća.

Takođe, Agencija je u februaru 2009. primila apel za pomoć nezadovoljnih radnika Ravanice kojim ukazuju na mnoštvo nezakonitih radnji od strane rukovodstva preduzeća.

Upravni odbor u maju 2009. donosi odluku o ograničenjima ovlašćenja generalnog direktora za zastupanje preduzeća u vrednosti do 5.000 dinara, dok je za sve veće poslove potrebna saglasnost Upravnog odbora.

U junu 2009, bivše rukovodstvo preduzeća, na osnovu falsifikovanih dokumenata, menja podatke u Agenciji za privredne registre i vraća sva ovlašćenja generalnom direktoru. U toku samo dva dana, neovlašćeno podižu sa računa preduzeća više od 5 miliona dinara.

Inače, tokom 2009. godine, čak dva člana Upravnog odbora imenovana od strane Vlade Republike Srbije podnose ostavke zbog stalnih pretnji i pritisaka kojima su izloženi od strane lica koja opstruiraju proces privatizacije, falsifikuju dokumenta i neovlašćeno skidaju pare sa računa Ravanice.

Agencija za privatizaciju je, postupajući u okviru svojih ovlašćenja, dostavila Okružnom javnom tužilaštvu predloge da preduzme odgovarajuće radnje u cilju utvrđivanja da li postoje osnovi za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv odgovornih lica u DP "Ravanica" Ćuprija, i to dopisima od 21.04.2009. godine i 10.06.2009. godine. Takođe, Agencija je o preduzetim radnjama obavestila i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravde, Kabinet predsednika Republike Srbije, Kabinet predsednika Vlade Republike Srbije, Republičko javno tužilaštvo i Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal.

Za vreme trajanja današnjeg protesta sindikalne organizacije fabrike Ravanica, održan je i sastanak rukovodstva Agencije za privatizaciju i predstavnika zaposlenih, na kojem je predstavnicima Ravanice predočeno da se njihova zabrinutost za svoja radna mesta i budućnost preduzeća mogu rešavati samo ukoliko umesto opstrukcije, postoji saradnja rukovodstva preduzeća sa legitimno izabranim organima imenovanim od strane Vlade Republike Srbije i da je jedino to u interesu očuvanja normalnog poslovanja preduzeća.

ФАБРИКА КОНДИТОРСКИХ ПРОИЗВОДА РАВАНИЦА ДОО, ЋУПРИЈА

Локација:

Ћуприја

Делатност:

Производња какаоа, чоколаде и кондиторских производа

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива