Saopštenje o raskidu ugovora za "Azotaru Pančevo"

09. јан. 2009.
RASKINUT UGOVOR ZA AZOTARU PANČEVO


Agencija za privatizaciju raskinula je danas ugovor o prodaji HIP Azotare Pančevo. Ugovor sa kupcem, spsko-litvanskim konzorcijumom, raskinut je zbog raspolaganja imovinom subjekta privatizacije suprotno odredbama ugovora.

Kupac je 2007. godine, bez saglasnosti Agencije za privatizaciju, prodao pogon "Karbamid 2" koji, prema referentnom bilansu stanja, predstavlja 10,88% knjigovodstvene vrednosti Azotare. Kupoprodajnim ugovorom definisano je da kupac ne može raspolagati imovinom većom od 5% knjigovodstvene vrednosti. Agencija je kupcu naložila da iz sopstvenih sredstava uplati razliku od 5,88% (10.086.840,47 evra) na račun subjekta privatizacije. Kako kupac to nije učinio, do 31.12.2008, kada mu je isticao rok za uplatu prvog dela navedene razlike, stekli su se uslovi da Agencija raskine ugovor.

Nakon raskida, kapital HIP Azotare Pančevo prelazi u nadležnost Akcijskog fonda. Imajući u vidu da se Azotara trenutno nalazi u veoma lošoj situaciji, jer joj je glavna proizvodna komponenta gas, Agencija za privatizaciju, Akcijski fond i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja će u saradnji sa nadležnim ministarstvima, doneti odluku o daljim koracima u privatizaciji Azotare u najkraćem roku.

Хип - Азотара доо
Стечај

Предузеће за производњу вештачких ђубрива и азотних једињења ХИП-АЗОТАРА друштво са ограниченом одговорношћу, Панчево

Локација:

Панчево

Делатност:

Производња вештачких ђубрива и азотних једињења

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива