Saopštenje u vezi sa tenderom za šećeranu "Crvenka"

11. феб. 2003.
Povodom natpisa u novinama u kojima se iznosi da je od strane šećerane "Crvenka" iz Crvenke protiv Ministra za privredu i privatizaciju, Aleksandra Vlahovića, podneta krivična prijava, ministarstvo za privredu i privatizaciju i Agencija za privatizaciju izdaju

Saopštenje


Dana 16.09.2002.godine, Tenderska komisija obrazovana Rešenjem Ministarstva za privredu i privatizaciju donela je u skladu sa članom 29. Zakona o privatizaciji ("Službeni glasnik RS br.38/2001) i članom 20. Uredbe o prodaji kapitala i imovine javnim tenderom ("Službeni glasnik RS" br.45/2001), Odluku o odobravanju rezultata javnog tendera, prema kome se odobrava prodaja 70% društvenog kapitala Fabrike šećera "Crvenka" A.D. iz Crvenke jedinom ponuđaču na tenderu Hellenic Sugar Industry. Time je stvoren legitimitet za obrazovanje Komisije za pregovore sa jedinim učesnikom javnog tendera, shodno članu 21. Uredbe o prodaji kapitala i imovine javnim tenderom.
Na osnovu toga, Ministar Vlahović je u svemu postupajući u skladu sa članom 21. Uredbe o prodaji kapitala i imovine javnim tenderom obrazovao Komisiju za pregovore sa jedinim učesnikom tendera za prodaju šećerane "Crvenka" iz Crvenke dana 17.septembra 2002.godine.

Stoga je apsolutno netačna tvrdnja da je Ministar samoinicijativno, bez znanja i odluke tenderske komisije i Agencije za privatizaciju, a kršeći propise o privatizaciji obrazovao Komisiju za pregovore.

Što se tiče navoda da Dragan Popović poseduje akcije u subjektu privatizacije, napominjemo da Ministar imenuje članove komisija na osnovu člana 3 Uredbe o prodaji kapitala i imovine javnim tenderom gde se navodi da član tenderske komisije i član komisije za pregovore sa jednim učesnikom tendera ne može biti lice koje ima vlasnička prava u subjektu privatizacije čiji je kapital, odnosno imovina predmet prodaje na tenderu, ili koje učestvuje na tenderu ili čiji srodnik do 3. stepena srodstva u pravoj liniji učestvuje na tenderu. Takvu pisanu izjavu Ministarstvo poseduje i u slučaju imenovanog Popovića. Na osnovu toga i usaglašenog predloga samostalnog i nezavisnog sindikata šećerane "Crvenka" je imenovan Popović za člana.
Акционарски фонд

ЦРВЕНКА фабрика шећера, акционарско друштво

Локација:

Црвенка

Делатност:

Производња шећера

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива