Prekid postupka privatizacije PIM-A

26. дец. 2008.
Agencija za privatizaciju je donela Odluku o prekidu postupka privatizacije preduzeća "Ivan Milutinović – PIM" A.D. u restrukturiranju, iz Beograda. Ovakva Odluka Agencije za privatizaciju usledila je nakon niza činjenica, koje su proizašle pre svega iz postupanja Upravnog odbora preduzeća.

Vlada Republike Srbije je 6. decembra 2008. godine donela Rešenje kojim je razrešila članove Odbora Subjekta privatizacije. S obzirom da preduzeće u ovom trenutku nema Upravni odbor, ni program restrukturiranja ne može biti usvojen, a samim tim ni uspešno sproveden proces privatizacije.

Da podsetimo, Agencija za privatizaciju je, 7. novembra 2005. godine, donela Odluku o pokretanju postupka restrukturiranja Preduzeća za vodene puteve "Ivan Milutinović – PIM" A.D. u restrukturiranju, iz Beograda.

Privatizacioni Savetnik "Deloitte" je izradio nacrt Programa restrukturiranja i isti je dostavljen Društvu na usvajanje.

Savetnik je u nacrtu Programa restrukturiranja predložio prodaju objekata i opreme i prenos eksploatacionog prava (PIM ima Kamenolom) i kupac bi imao obavezu preuzimanja radnika, a ova obaveza bi bila u vezi sa Ugovorom o prenosu eksploatacionog prava. Prodaja imovine je planirana iz razloga što ne postoji mogućnost procene potraživanja i obaveza, a samim tim ne postoji ni mogućnost procene vrednosti kapitala.

Iako je nekoliko puta održavana sednica Upravnog odbora, Program restrukturiranja koji je predložen od Agencije za privatizaciju i Savetnika, nikada nije usvojen. Umesto toga, usvojen je drugi Predlog Programa restrukturiranja.

Navedeni dokument je konceptualno drugačiji od Programa restrukturiranja koji je sačinio Savetnik Agencije i predstavlja koncept finasijskog restrukturiranja, utemeljen na neispitanim i proizvoljno procenjenim obavezama i potraživanjima. Ovaj dokument ne sadrži jasan način završetka procesa privatizacije Društva nakon sprovedenog restrukturiranja.

Napominjemo i to da je ovakav Program neprihvatljiv za Agenciju za privatizaciju iz sledećih razloga:

  • Nije u skladu sa Zakonom o privatizaciji
  • Nije u skladu sa Uredbom o postupku i načinu restrukturiranja subjekata privatizacije
  • Preduzeće posluje sa gubitkom dugi niz godina i visina iskazanog gubitka premašila je vrednost kapitala
  • Obaveze preduzeća evidentirane u poslovnim knjigama premašuju 110 miliona evra
  • Nemoguće je utvrditi interne odnose i potraživanja između zavisnih preduzeća
  • Nema pouzdanih podataka o vrednosti potraživanja po izvršenim poslovima u inostranstvu.


Nakon što organi preduzeća budu usvojili program restrukturiranja koji omogućava privatizaciju preduzeća u skladu sa propisima, omogućiće se i nastavak procesa privatizacije ovog društva.

ПИМ ад
Приватизација

ПРЕДУЗЕЋЕ ЗА ВОДНЕ ПУТЕВЕ ИВАН МИЛУТИНОВИЋ-ПИМ АД БЕОГРАД (САВСКИ ВЕНАЦ)

Локација:

Београд

Делатност:

Изградња хидротехничких објеката

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива