Saopštenje povodom izjave Poverenika za informacije od javnog značaja

23. дец. 2008.
Povodom najnovijeg reagovanja Poverenika za informacije od javnog značaja, gospodina Rodoljuba Šabića, u kojem ponovo tvrdi da je Agencija za privatizaciju prekršila Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, još jednom, skrećemo pažnju javnosti da je:

Agencija za privatizaciju prilikom objavljivanja spiskova građana, koji nisu ostvarili pravo na besplatne akcije, poštovala sve važeće zakonske norme, a naročito član 8. Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije.

Pored toga, u navedenom članu 8. stav 3. Zakona, predviđen je način objavljivanja zaključaka o odbacivanju prijave, odnosno "zaključak se ne dostavlja podnosiocu prijave lično, već se objavljuje na internet stranici Agencije, a spisak svih podnosilaca prijave kojima je zaključkom odbačena prijava objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i u jednom dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije".

Napominjemo i sledeće:

Bez objavljivanja podataka o jedinstvenom matičnom broju građana, moglo bi se dovesti u sumnju tačno identifikovanje lica čija je prijava odbačena, čime bi se uskratilo pravo na žalbu, kao i mogućnost ispravke u evidenciji nosilaca prava koju vodi Agencija za privatizaciju.

S tim u vezi, Agencija je ne samo ispunila zakonske odredbe – objavivši spiskove na svom sajtu, u "Službenom glasniku" i jednoj dnevnoj novini – već je i svim licima sa spiska poslala obaveštenje na kućnu adresu u kojem je navedena i pouka o pravnom sredstvu, tj. predočeno im je kako i kome mogu uputiti žalbu na Zaključak.

Agencija za privatizaciju će i u narednom periodu nastaviti da objavljuje spiskove lica koja nisu ostvarila pravo na besplatne akcije po ostalim osnovama, ponovo u skladu sa Zakonom.
0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива