Zvanično saopštenje agencije za privatizaciju povodom privatizacije preduzeća "B92"

25. јун. 2003.
Uzimajući u obzir da je privatizacija radio difuznog preduzeća B92, prva privatizacija medijske kuće i predstavlja specifičan i značajan korak u celokupnom toku procesa privatizacije, Agencija za privatizaciju je preduzela mere koje će omogućiti da se postupak izvede na najbolji mogući način, u skladu sa Zakonom, tako da preduzeće koje predstavlja subjekt privatizacije i dalje uspešno održava kontinuitet poslovanja.
Obzirom da Agencija za privatizaciju sprovodi politiku i strategiju privatizacije koju određuje resorno Ministarstvo, Agencija je zatražila od Ministarstva kulture i medija mišljenje u vezi sa sprovođenjem postupka.

Ministarstvo kulture je u pismenom odgovoru zatražilo od Agencije da u Javni poziv uključi i uslov kojim se definiše da učesnici mogu biti pravna lica sa precizno definisanim iskustvom u medijskoj sferi.

Agenciji za privatizaciju Zakon o privatizaciji dozvoljava uvođenje dodatnih uslova u javni poziv ukoliko su oni od značaja za uspešnu privatizaciju preduzeća. Uzevši tu činjenicu u obzir, a uvažavajući specifičnost privatizacije medijskog sektora, Agencija je prvobitno definisala uslove koji se odnose na učesnike u privatizaciji, kao pravnih lica sa određenim iskustvom u oblasti medija. Do odlaganja aukcije zakazane za 19. mart 2003.godine došlo je zbog proširenja Javnog poziva kojim se omogućava ne samo pravnim, već i fizičkim licima pod precizno definisanim uslovima da učestvuju na javnoj aukciji, zakazanoj za 07.april 2003. godine. Na osnovu ovako definisanog uslova, na hiljade ljudi zaposlenih u elektronskim ili štampanim medijima ima mogućnost da učestvuje na aukciji radio difuznog preduzeća B92, što govori u prilog činjenici da je krug lica koja mogu učestvovati u privatizaciji upravo proširen ovakvom izmenom, a ne sužen.

Aukcija nije održana u zakazanom terminu i otkazana je odlukom Agencije do daljnjeg jer je neposredno pred održavanje aukcije na adresu Javnog Tužilaštva, Ministarstva za privredu i privatizaciju i Agencije za privatizaciju, dostavljena krivična prijava kojom se osporava tadašnja vlasnička struktura kapitala.

Osporavanje vlasničke strukture direktno utiče na proces privatizacije, pa je shodno tome, Agencija uputila dopis Javnom Tužilaštvu u kome traži dodatne informacije o statusu ove prijave.

Nakon odgovora Javnog tužilaštva da je prijava odbačena kao neosnovana, Agencija za privatizaciju zakazala je aukcijsku privatizaciju Radio difuznog preduzeća RADIO B92 za 26.jun 2003.godine.

Agencija za privatizaciju je tokom čitavog postupka privatizacije Radio difuznog preduzeća RADIO B92, strogo poštovala zakonsku proceduru i ne postoji ni jedan validan argument za spekulacije o neregularnosti postupka.
Архива

РАДИО ДИФУЗНО ПРЕДУЗЕЋЕ Б92 ДРУШТВО СА ОГРАНИЧЕНОМ ОДГОВОРНОШЋУ, БЕОГРАД (ЗЕМУН)

Локација:

Београд

Делатност:

Производња и емитовање телевизијског програма

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива