Međunarodna arbitraža presudila u korist Agencije za privatizaciju u slučaju „Putnik"

25. мар. 2011.

Odlukom Međunarodnog arbitražnog suda Međunarodne trgovinske komore, sa sedištem u Parizu, od 01. marta 2011. godine usvojen je tužbeni zahtev Agencije za privatizaciju za naplatu ugovornih kazni od ''UNIWORLD HOLDINGS'' LTD, USA, čiji je jedini vlasnik i osnivač gospodin Srba Ilić.

Uniworld je obavezan da u roku od 30 dana isplati Agenciji 860.000 dolara, na ime ugovornih kazni, a povodom raskida kupoprodajnog ugovora za preduzeće „Putnik“ iz Beograda. Odobrenje naplate ugovornih kazni jasan je pokazatelj da je i međunarodna arbitraža prepoznala opravdanost raskida ugovora o privatizaciji Putnika.
 
Istom odlukom, u celosti je odbijen tužbeni zahtev Uniworlda na iznos od 61,8 miliona dolara, što je još jedan dokaz da UHL nije izvršio svoje ugovorne obaveze, da je Agencija valjano raskinula ugovor o privatizaciji i naplatila bankarsku garanciju za dobro izvršenje posla.
 
Da podsetimo, Agencija za privatizaciju je 13.07.2005, a nakon više upozorenja i naknadnih rokova, raskinula kupoprodajni ugovor za Putnik. Razlog za jednostrani raskid je bilo nepoštovanje obaveze investiranja od strane kupca.
0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива