Agencija za privatizaciju objavila listu 284 kvalifikovana lica za obavljanje poslova privremenog zastupnika kapitala

22. мар. 2011.

Formirana lista privremenih zastupnika kapitala

Agencija za privatizaciju formirala je listu od 284 lica koja su kvalifikovana za obavljanje poslova privremenog zastupnika kapitala. Privremeni zastupnici kapitala su lica koje Agencija za privatizaciju postavlja kao odgovorne za poslovanje preduzeća nakon što dođe do raskida privatizacionog ugovora i time preduzeće postane državno.
 
Detaljne provere znanja, psihološke procene i intervjui, koji su profesionalno sprovođeni nekoliko meseci, omogućili su Agenciji za privatizaciju da od 1.346 prijavljenih, odabere 284 stručnjaka iz cele Srbije, koji će zahvaljujući svom znanju, profesionalnosti i prethodnom iskustvu dobiti priliku da poprave situaciju u preduzećima kod kojih je raskinut ugovor o privatizaciji, među kojima su i neka velika preduzeća kao što su BIP, Magnohrom, Ikarbus, HIP Azotara, Vršački vinogradi, Niteks i dr.
 
„Kada smo tokom 2010. godine, nakon što smo preuzeli poslove Akcijskog fonda, uvideli da postoji mogućnost za poboljšanje rada zastupnika kapitala i načina njihovog izbora, a suočavajući se istovremeno sa velikim brojem raskinutih ugovora o privatizaciji, odlučili smo da ovaj veoma važan i odgovoran posao maksimalno profesionalizujemo. Tada smo došli do zaključka da je jedini način da se dođe do najboljih kandidata upravo javni i otvoreni konkurs. Rezultat je ova lista sa 284 imena najstručnijih, najprofesionalnijih i najadekvatnijih lica za posao privremenog zastupnika. Tražićemo puno od ovih ljudi, ali ćemo im istovremeno pružati svaku moguću podršku u njihovom radu, bilo da se radi o komunikaciji sa drugim državnm organima, pomoći oko izrade planova za unapređenje rada preduzeća ili povezivanja sa potencijalnim partnerima. Posao zastupnika kapitala je veoma zahtevan i kompleksan, po zakonu nosi ličnu odgovornost, i ja sam veoma zadovoljan što smo uspeli da za ove poslove obezbedimo interes veoma iskusnih i stručnih ljudi“ – istakao je Vladislav Cvetković, direktor Agencije za privatizaciju. „Inače, već 51 lice sa ove liste dobilo je anagažovanje na ovim poslovima. Preduzeća gde je raskinut ugovor treba da nastave da rade, isplaćuju plate, neka od njih zahtevaju i ozbiljno restrukturiranje, a da bi sve to bilo moguće, od vitalne važnosti je da se ovim preduzećima upravlja profesionalno i domaćinski. U ovim preduzećima radi više od 15.000 zaposlenih, i to je i za Agenciju, ali i za svakog pojedinačnog imenovanog zastupnika kapitala, velika odgovornost“-dodao je Cvetković.
 
„U narednom periodu, niko ko nije na listi neće moći da postane zastupnik kapitala, a Agencija će stručnjake sa liste angažovati u skladu sa konkretnim potrebama, koje će biti usklađene sa njihovim prethodnim iskustvom i kompetencijama. Kada budemo tražili najboljeg kandidata za raskinut ugovor preduzeća iz, na primer, metalskog kompleksa, sigurno će prednost imati upravo ona lica koja imaju prethodna iskustva u ovoj delatnosti. Cela ideja profesionalizacije i jeste da pravi ljudi budu na odgovarajućim mestima. Agencija će nastaviti sa povremenim dopunjavanjem ove liste kvalifikovanih lica, jer smo sigurni da postoji još veoma kvalitetnih kadrova u Srbiji, ali će i oni morati da prođu sve rigorozne provere kao i dosadašnji kandidati“ – završava Cvetković.
 
U okviru Agencije, formiran je poseban centar za koordinaciju i kontrolu rada zastupnika kapitala i prve promene nabolje su se videle nakon svega nekoliko nedelja. Povećan nadzor nad radom zastupnika kapitala, ali i poboljšanje dvosmerne komunikacije između Agencije i zastupnika,  pružanje adekvatne pomoći u njihovom radu, doveli su do povećanja profesionalnosti, kvalitetnijeg upravljanja i sprečavanja dupliranja zarada zastupnika u preduzeću.
 
Lista od 284 lica koja su kvalifikovana za obavljanje poslova privremenog zastupnika kapitala objavljena je na sajtu Agencije za privatizaciju www.priv.rs.
 
 
Statistika
 
Na konkurs, objavljen 17. septembra, javilo se 1.346 zainteresovanih. Nakon ocene ispunjenosti kvalifikacionih uslova, 1.110 kandidata je pozvano na procenu stručnog znanja i psihološku procenu. Od 739 kandidata koji su se odazvali, njih 368 je uspešno prošlo obe procene i oni su pozvani na razgovor u Agenciju za privatizaciju. Nakon svega, 284 lica su se našla na listi privremenih zastupnika kapitala.
 
Najmlađi kandidat sa liste ima 27, a najstariji 74 godine.
 
Čak 70% kandidata ima više od 20 godina radnog iskustva, od čega značajan deo na rukovodećim pozicijama u privredi.
 
Visoku stručnu spremu ima 90% kandidata, a 20% su žene.
 
Najzastupljeniji su diplomirani ekonomisti (125), zatim pravnici (31), mašinski inženjeri (27) i inženjeri poljoprivrede (17). Na listi se nalaze 11 magistara i 2 doktora nauka.
 
Trenutno se u portfoliju Agencije za privatizaciju nalazi preko 200 preduzeća kod kojih je raskinut ugovor o privatizaciji.
0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива