Počela druga faza restrukturiranja Zastave

13. јун. 2002.
Kragujevac, 12. jun 2002. godine - U Zastava automobilima počela je druga, završna faza restrukturiranja Grupe Zastava, u kojoj zajednički učestvuju rukovodstvo ove kompanije, Agencija za privatizaciju Vlade Republike Srbije i savetodavni konzorcijum Citadel-Odien a posle koje bi kompanija trebalo da bude spremna za privatizaciju i strateškog partnera koji bi joj omogućili da opstane na tržištu.

Kragujevačka Zastava je prva fabrika u kojoj je Vlada Srbije pokrenula proces restrukturiranja pre gotovo godinu dana. Proces restrukturiranja će se sprovesti u četrdeset velikih sistema u Srbiji u cilju odvajanja i kasnije privatizacije zdravih delova i davanja realne slike industrije bez čuvanja socijalnog mira po svaku cenu. Program Vlade je na početku naišao na veliki otpor zaposlenih u Zastavi ali su kasnije, na referendumu velikom većinom podržali Vladinu strategiju.

Vladimir Čupić , v.d. direktora Agencije za privatizaciju Vlade Srbije, rekao je novinarima da juče započeta druga faza privatizacije podrazumeva detaljnu analizu kompanije i analizu tržišta, kao i kontakte sa inopartnerima, dok će u narednom periodu biti obavljeno restrukturiranje i pregovori sa poveriocima.

Ova faza privatizacije trajaće do godinu i po dana, rekao je Čupić, a njen krajnji cilj je "dovođenje strateškog partnera za fabriku".

On je kazao da je postupkom tendera u kome je učestvovalo šest vodećih firmi specijalizovanih za poslove finansijskog konsaltinga i restrukturiranja izabran savetodavni konzorcijum koji čine preduzeća Citadel iz Beograda i Odien iz Praga.

Zastava vozila ima stručne ljude koji su sposobni da uspešno sprovedu postupak privatizacije fabrika automobila, kamiona i specijalnih vozila, što će omogućiti da se kasnije krene u privatizaciju ostalih preduzeća koja su se nalazila u Grupi Zastava pre usvajanja Programa strateške konsolidacije fabrike, kazao je Čupić.

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива