"Zekstra" novi strateški parnter novosadskog "Noviteta"

16. мар. 2004.
Predstavnici Agencije za privatizaciju i Preduzeća za proizvodnju i promet robe na veliko i malo "Zekstra" d.o.o, Beograd, potpisali su u četvrtak, 11. marta 2004. godine Ugovor o prodaji 70% društvenog kapitala DP "Novitet", Novi Sad, čime je uspešno okončana još jedna privatizacija u Srbiji. Kupac će, u skladu sa svojom ponudom, uplatiti 2.200.000 evra za kupljeni kapital, dok će u preduzeće uložiti 1.026.300 evra. Ova obaveza ulaganja garantuje opstanak i razvoj kupljenog preduzeća u prvom periodu nakon privatizacije. Novi vlasnik "Noviteta" obavezao se i da će poštovati obaveze programa zaštite radnika, što podrazumeva da u narednih godinu dana neće otpuštati zaposlene. Kupac se obavezao i da u narednih pet godina neće menjati osnovnu delatnost preduzeća, kao i da neće preprodati preduzeće bez prethodne saglasnosti Agencije za privatizaciju.

Drugoplasirani ponuđač na ovom tenderu je bio "Nikola's" d.o.o. Beograd ponudio je 625.000 evra za kupovinu kapitala koji se prodaje, 1.026.300 evra bodovanih investicija, a u potpunosti je prihvatio i obavezan program zaštite radnika.

DP "Novitet" bio je u potpunosti u društvenom vlasništvu, što znači da je 70% društvenog kapitala ujedno i 70% celokupnog kapitala preduzeća.

Lična karta DP "Novitet", Novi Sad

Preduzeće je osnovano 1947. godine sa 100% društvenog kapitala. Proizvođač je muške i ženske garderobe, pre svega kaputa, jakni, kišnih mantila i odela i zauzima bitno mesto u domaćoj tekstilnoj industriji. Preduzeće zapošljava oko 750 radnika i poseduje sertifikat o poštovanju standarda ISO 9001. Svojevremeno, preduzeće je bilo vrlo važan izvoznik tekstilnih proizvoda, ali od 1998. godine skoro 95% proizvodnje plasirano je na domaćem tržištu.

Lična karta preduzeća "Zekstra", Beograd

Preduzeće "Zekstra" osnovano je početkom osamdesetih godina. Osnivač i vlasnik preduzeća je Dragan Đurić. U početku preduzeće se bavilo proizvodnjom opreme za bebe, ali je ubrzo proširilo proizvodnju na oblast tekstila, prvenstveno muških odela, što je i danas osnovna delatnost ovog uspešnog preduzeća i ono po čemu je preduzeće prepoznatljivo. "Zekstra" je jedan od vodećih izvoznika tekstilnih proizvoda i poluproizvoda na tržište EU, posebno u Italiju. "Zekstra" je ovlašćeni zastupnik poznatih firmi "MaxMara", "Marina Rinaldi" i "Diesel".
Акционарски фонд

АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО ЗА ПРОИЗВОДЊУ ОДЕЋЕ НОВИТЕТ НОВИ САД

Локација:

Нови Сад

Делатност:

Производња остале одеће

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива