Agencija za privatizaciju odbacila predlog za poravnanje kompanije "UNIWORLD"

28. окт. 2008.
Agencija za privatizaciju ocenila je kao neprihvatljiv predlog kompanije "Uniworld Holdings Ltd" za poravnanje u procesu koji se vodi pred međunarodnom arbitražom.

Predlog se zasniva na ideji da Agencija prizna kompaniji "Uniworld", kupcu 70% društvenog kapitala "Srbija –Turist" a.d. iz Niša, ispunjenje ugovorom preuzetih obaveza i pravo vlasništva nad 70% akcija subjekta privatizacije, dok bi ta kompanija odustala od zahteva za naknadu štete. Imajući u vidu da je upravo neizvršenje ugovornih obaveza razlog raskida ugovora sa kompanijom "Uniworld", Agencija za privatizaciju je, naravno, ocenila ovaj predlog kao neprihvatljiv. Pored svega, ovaj predlog zanemaruje i veoma važnu činjenicu da je Agencija podnela protivtužbu protiv kompanije "Uniworld" koja je takođe predmet raspravljanja i dokazivanja pred istom arbitražom.

"Uniworld Holdings Ltd" je arbitražni spor inicirao aprila 2006. godine, nakon što mu nije priznato izvršenje ugovornih obaveza određenih investicionim planom kako po vrsti tako i u vrednosti. Nakon isteka roka za izvršenje ugovorom preuzetih obaveza, Agencija je shodno svojoj zakonskoj obavezi, 30. juna 2006. godine, obavestila "Uniworld Holdings Ltd" da je ugovor raskinut po sili zakona.

Kao što je i poznato, ovo nije prvi put da se kompanija "Uniworld Holdings Ltd" javlja kao nesavestan kupac na tržištu Srbije. Ugovor o kupoprodaji preduzeća ATD "PUTNIK" iz Beograda, raskinut je maja 2003. godine sa istim kupcem, takođe zbog neispunjavanja ugovornih obaveza.

Agencija za privatizaciju veruje da je ovakav predlog kompanije "Uniworld" samo pokušaj da izbegne okončanje međunarodne arbitraže, čijom će presudom, čvrsto smo uvereni, biti potvrđena odluka o raskidu kupoprodajnog ugovora.
Акционарски фонд

АКЦИОНАРСКО ТУРИСТИЧКО ДРУШТВО ПУТНИК АД БЕОГРАД-НОВИ БЕОГРАД

Локација:

Београд

Делатност:

Хотели и сличан смештај

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива