Saopstenje u vezi sa isplatama bivšim zaposlenima Robnih kuca "Beograd".

19. феб. 2009.
SVE ISPLATE BIVŠIM ZAPOSLENIMA RK BEOGRAD


Svi bivši zaposleni RK Beograd isplaćeni su, u svojstvu poverilaca RK Beograd u stečaju, u 100% iznosu sa pripadajućim kamatama na dan isplate. Agencija za privatizaciju je 25.02.2008. isplatila 2.143.537.980 dinara na račune 7.237 bivših zaposlenih. Kuriozitet ove isplate je da su potraživanja bivših zaposlenih RK Beograd utvrđena zaključno sa 02.02.2005, a da je stečajni sudija odobrio i isplatu svih pripadajućih kamata od tog datuma do dana isplate, što je gotovo jedinstven slučaj u stečajnim postupcima u Srbiji.

U skladu sa Zakonom o stečajnom postupku, dužnost stečajnog upravnika je da namiri poverioce u što većem procentu, naravno stoprocentnom kada je to moguće. Osim toga, Zakon ne predviđa nikakve druge isplate poveriocima, u ovom slučaju bivšim zaposlenima. Međutim, pored navedene stoprocentne isplate potraživanja 2008. godine, bivši zaposleni RK Beograd su u još dva navrata dobili nepovratne sredstva iz budžeta Republike Srbije:

  • po osnovu socijalnog programa tokom 2002. i 2003. godine, iz sredstava Ministarstva rada i zapošljavanja, bivšim zaposlenima RK Beograd isplaćeno je ukupno 265.000.000 dinara;
  • na osnovu Zaključka Vlade Republike Srbije, tokom 2007. godine, bivšim zaposlenima RK Beograd isplaćeno je dodatnih 30 miliona evra.

Osim ove tri isplate približne vrednosti 60 miliona evra, bivši zaposleni RK Beograd traže da, u skladu sa Uredbom o prodaji kapitala i imovine javnom aukcijom, podele i 30% prodajne cene, što iznosi dodatnih 108 miliona evra. To naravno nije moguće, jer su RK Beograd prodate u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku, a ne Zakonom o privatizaciji, što je jasno objašnjeno bivšim zaposlenima RK Beograd na samom početku stečajnog postupka. Zanimljivo je da takav zahtev nisu uputili bivši radnici nijednog drugog preduzeća u Srbiji koje se nalazi u stečaju.

Jedan od zahteva bivših radnika RK Beograd je i da im se isplate i potraživanja po osnovu deonica koje su nekada dobijali i uplaćivali u preduzeću sa zakonskom zateznom kamatom do dana isplate, iako im je više puta jasno predočeno da trenutkom otvaranja stečajnog postupka nad nekim preduzećem prestaje da postoji bilo koji oblik akcijskog kapitala. Doduše, većina bivših radnika RK Beograd je verovatno svesna te činjenice, jer su se prijavili i za ostvarivanje prava na besplatne akcije javnih preduzeća, a što po zakonu ne bi smeli, ukoliko su već ostvarili pravo na besplatne akcije u preduzeću u kojem su radili.
Стечај

ДЕОНИЧКО ДРУШТВО РОБНЕ КУЋЕ, БЕОГРАД (ВРАЧАР) - У СТЕЧАЈУ

Локација:

Београд

Делатност:

Остала трговина на мало у неспецијализованим продавницама

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива