Potpisan ugovor o prodaji "AGROUNIJE" iz Inđije

27. нов. 2003.

Još jedna uspešna privatizacija uz punu zaštitu položaja zaposlenih

Predstavnici Agencije za privatizaciju i preduzeća "Brazda-Coop d.o.o." iz Novog Sada, potpisali su u sredu, 26. novembra 2003. godine ugovor o prodaji 70 odsto društvenog kapitala PIK "Agrounija" DP sa p.o, Inđija. Agencija za privatizaciju ovim je nastavila uspešnu privatizaciju u Srbiji, uz punu zaštitu položaja zaposlenih, a "Agrouniji" je ovim činom otvoren put ka uspešnom i zdravom poslovanju i daljem razvoju, na dobrobit zaposlenih i njihovih porodica, ali i cele lokalne zajednice.

Prodajna cena 70 odsto društvenog kapitala preduzeća "Agrounija" je 1.000.000 evra. Kupac se jučerašnjim potpisivanjem ugovora obavezao da u preduzeće investira 5.350.000 evra u narednom petogodišnjem periodu, kao i da ne otuđuje imovinu preduzeća bez saglasnosti Agencije u istom vremenskom periodu. Ove odredbe ugovora, uz obavezu kupca da obezbedi kontinuitet proizvodnje u narednih pet godina i obavezu da uloži 50.000 evra u program obuke zaposlenih, garantuju stabilan razvoj preduzeća u tom vremenskom periodu, ali i dobru osnovu za potonji razvoj preduzeća.

Poštujući opredeljenje Vlade Srbije da se privatizacija u Srbiji sprovodi uz zaštitu prava zaposlenih, kupac "Agrounije" prihvatio je obaveze programa zaštite zaposlenih (socijalnog programa), u skladu sa kojima neće biti prinudnog otpuštanja zaposlenih u narednih pet godina. Kupac se obavezao i da će otkupiti akcije zaposlenih (onih koji žele da prodaju svoje akcije) po transakcijskoj ceni, tj. po ceni akcije koja je važila i prilikom kupovine državnog paketa akcija.

U okviru programa zaštite zaposlenih, kupac je dužan i da akcionarima, koji ne prodaju svoje akcije, isplaćuje dividende u iznosu od pet odsto ukupne dobiti preduzeća. Kupac se obavezao da svim zaposlenima isplaćuje bonus na zaradu u iznosu od 2,5 odsto profita, nakon oporezivanja. Novi vlasnik "Agrounije" obavezan je i da investira 150.000 evra u stambeni program, kojim će se rešavati stambeni problemi zaposlenih. Kupac je prihvatio i da u Upravnom i Nadzornom odboru preduzeća budu po jedan predstavnik manjinskih akcionara, što bi trebalo da obezbedi zaštitu prava manjinskih akcionara.

Potpisivanje ugovora o prodaji usledilo je nakon što je Tenderska komisija za prodaju "Agrounije" u ponedeljak, 24. novembra, odobrila odluku Komisije za pregovore o prodaji 70 odsto društvenog kapitala "Agrounije" jedinom ponuđaču – preduzeću "Brazda-Coop d.o.o" iz Novog Sada.

PIK "Agrounija" DP sa p.o. u potpunosti je bilo u društvenom vlasništvu, što znači da prodatih 70 odsto društvenog kapitala ujedno i 70 odsto celokupnog vlasništva preduzeća.

Elementi Kupoprodajnog ugovora:
  1. Cena za kapital: 1.000.000,00 EUR;
  2. Petogodišnji investicioni program u ukupnom iznosu ulaganja od 5.350.000 EUR;
  3. Po jedan član iz redova manjinskih akcionara u Upravnom i Nadzornom odboru.
  4. Socijalni program, između ostalog, sadrži:
    • Nema prinudnih otpuštanja u roku od 5 godina od dana potpisivanja;
    • Garantovan kontinuitet proizvodnje u narednih 5 godina;
    • Nema otuđenja imovine u periodu od 5 godina bez prethodne saglasnosti Agencije;
    • Isplatu dividendi u iznosu od 5% dobiti;
    • Otkup akcija od zaposlenih po transakcionoj ceni;
    • Isplatu bonusa vezanog za profit od najmanje 2.5% profita nakon oporezivanja;
    • Stambeni program od 150.000 EUR;
    • Program obuke za zaposlene od 50.000 EUR;
Акционарски фонд

ДРУШТВО СА ОГРАНИЧЕНОМ ОДГОВОРНОШЋУ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНУ ПРОИЗВОДЊУ, ТРГОВИНУ И УСЛУГЕ АГРОУНИЈА, ИНЂИЈА

Локација:

Инђија

Делатност:

Гајење жита (осим пиринча), легуминоза и уљарица

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива