Strateško parnterstvo VALJAONICE BAKRA, Sevojno i konzorcijuma "EAST POINT LTD.", Kipar i "AMALCO (OVERSEAS) LTD.", Kipar

21. нов. 2003.

Prva transakcija putem javnog tendera nakon administriranja Centra za restruktuiranje

Potpisivanjem ugovora o strateškom parnterstvu između Valjaonice bakra, Sevojno i konzorcijuma kompanija "East Point Holdnigs Ltd.", Kipar i "Amalco (Overseas) Ltd.", u četvrtak, 20. novembra 2003. godine, Agencija za privatizaciju okončava još jednu tendersku privatizaciju. Konzorcijum kompanija "East Point Holdnigs Ltd.", Kipar i "Amalco (Overseas) Ltd." dostavio je najbolju ponudu na tenderu za kupovinu 70 % društvenog kapitala Valjaonice bakra, Sevojno. Zahvaljujući pronalaženju strateškog partnera, ovoj fabrici se otvora put za dalji razvoj i napredovanje u skladu sa zdravim tržišnim standardima, kao i unapređenje konkurentnosti ove fabrike, što bi kao konačni cilj trebalo da ima rast životnog standarda zaposlenih u fabrici, ali i boljitak cele lokalne zajednice.

Ovo strateško partnerstvo, prva je transakcija kojoj je prethodio obiman posao administriranja Centra za restrukturiranje Agencije za privatizaciju. U okviru tog procesa, identifikovana su sredstva koja se ne nalaze u okviru primarne delatnosti preduzeća. Sredstva dobijena prodajom ovih delova iskorišćena su za povećanje ukupne atraktivnosti preduzeća, kroz smanjenje akumuliranih obaveza i sprovođenje kvalitetnog socijalnog programa.

Tek nakon završetka ovog složenog postupka restrukturiranja, stvoreni su preduslovi za kvalitetno sprovođenje postupka privatizacije, odnosno raspisivanje javnog tendera za iznalaženje strateškog partnera. Tender je uspeo, a na njemu su učetvovala dva ponuđača.


U ponodi ponuđača koji je zauzeo prvo mesto na tenderu za prodaju 70 odsto društvenog kapitala Valjaonice bakra Sevojno, posebno mesto zauzima i suma koju će kupac Valjaonice uložiti u direktne investicije. U naredne tri godine, u investicioni program Valjaonice bakra biće uloženo čak 17.050.000 evra. Ovaj novac biće iskorišćen za modernizaciju postojećih mašinskih postrojenja i nabavku nove opreme. S obzirom na činjenicu da je Valjaonica i kao društvena firma uspela da 1997. godine dobije sertifikat o poštovanju međunarodnih standarda JUS ISO 9001 i da taj sertifikat ponovo dobije 2000. godine, ulaganje ove sume novca u modernizaciju pogona značiće sigurnu budućnost i napredak fabrike, a time i rast zarada zaposlenih.

U skladu sa prihvaćenom ponudom, već prve godine radnicima će zarada biti povećana za 12 odsto, da bi se svake naredne godine ona povećavala za novih pet odsto. Kupac se obavezao i da će od treće godine nakon privatizacije, isplaćivati i bonuse zaposlenima u iznosu od pet odsto godišnjeg neto profita, kao i da će stimulisati zaposlene dodeljivanjem nagrada pojedincima koji posebno doprinesu poslovnim rezultatima. Predviđene su i otpremnine za radnike koji budu želeli da svojevoljno napuste fabriku.
Акционарски фонд

АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО ВАЉАОНИЦА БАКРА СЕВОЈНО, СЕВОЈНО

Локација:

Севојно

Делатност:

Производња бакра

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива